Forradalom a gyártelepen - padovai vj-túra

Vágólapra másolva!
Magyar vj-csapat járt a patinás északolasz városban, Padovában, a hazai látványkultúra hírnevét öregbítendő. A Freee magazin riportja.
Vágólapra másolva!

Olasz barátnőnkkel, Elisával hármasban tartunk Padova felé. A városka többszáz éves kulturális múltat tudhat maga mögött, egyetemére már a reneszánsz idejében is Európa minden országából érkeztek a diákok. A város fiatalos szelleme, aktivitása azóta is él, mostanság éppen punk jelmezbe bújva.

A város olyan, mint egy élő hírműsor. A fiatalok politikai érzelmei ugyanúgy megjelennek a falfirkákon, mint ruházatukon. Alapjában jellemző a punk hangulat, de a tarvíziós bőrkabát korszaka leáldozott, most a szegecses öv, kitűző és színes taréj a menő.

Egy fiatal anarchista értelmiségi elvből nem tankol az Essónál. Vendéglátónkról van szó, aki inkább hagyja, hogy kocsija lerobbanjon az út közepén, semmint behódoljon az ominózus olajtársaságnak. Szerencséjére volt két fáradt magyar a hátsó ülésen, akik eltolták a kocsit a következő kútig. Ennél az epizódnál kezdjük azt érezni, hogy egy filmbe csöppentünk.

Körülbelül tíz évvel ezelőtt néhány fiatal sorsfordító lépésre szánta el magát, és tettük a mai napig hatással van az olasz underground partyéletre. Padovához közel elfoglaltak egy elhagyatott, lerombolásra szánt gyártelepet (ezt nevezik squattolásnak), hogy azt az akkori kulturális élet központjává alakítsák. A Rivolta (Forradalom) nevű squat a mai napig sikerrel működik.

A gyártelep négy helyszínén zajlanak egyidőben a programok, és electro-tech-goa-drum'n'bass-liveact ugyanúgy található közöttük, mint kétszemélyes punkegyüttesek. A kiállítások is a hely szelleméhez igazodnak: streetartosok matricái, fújásai, kitűzői, firkái díszítik a falakat. Kezdeményezésük pénzt nem hoz a konyhára, azt azonban elérték, hogy Olaszország legjobb dj-i megtiszteltetésnek veszik, ha meghívják őket ide zenélni.

Elisáék Architetture-Urbane néven szerveznek kortárs művészeti fesztivált. Két hónapon keresztül hétről hétre művészeket látnak vendégül Európa országaiból, hogy a vj-k, zenészek, dj-k találkozhassanak és közösen alkossanak.

Forrás: [origo]
Padova klasszikus arca

Magyarországról mi (az Urbanizer vj-csapat) kaptunk felkérést egy vetítésre a fesztiválon. A hagyományos animációs és videoloopok keverése mellett az akciófestészetet is megjelenítjük a vásznon. A vetítés számunkra is fontos kísérlet egy új, életszerűbb látványvilág kidolgozásához.

Mauro Martinuz, a fesztivál egyik szervezője úsztatós ambient-liveactjéhez vetítünk hátteret. Gitárját hegedűvonóval szólaltatja meg, és ezt a város zajaival fűszerezi. Robbanások, puskadörrenések, madárszárnyak suhogása, lépések hallatszanak. A vj-loopokkal, illetve a vászonra digitálisan festett képekkel teszük láthatóvá a Mauro vezette utazást. Az előadás után sokan odajönnek gratulálni.

Az experimentális mixek után éjfél körül beindul a tech-house, csapolt sörrel keverve. Elszabadula pokol, a buli egészen reggel ötig tart, ekkor Elisa újabb meglepetést tartogat a számunkra. Holtrészegen vezet hazafelé, bár a rendőröknek így is csupán az szúr szemet, hogy a kocsinak ki van törve a lámpája. Értetlen tekintetek merednek ránk, amikor a szondáztatás után afelől érdeklődtünk, vajon nem lehetne-e az ügyet a helyszínen "barátileg" elintézni. A büntit el kell viselni, a buszjegyet meg kell venni.

Olaszországban bármit is tervez az ember, biztosan nem úgy fog alakulni. A barátok minimum egy órával később érnek ki a repülőtérre - ha egyáltalán kijönnek. Simán leparkolnak a kocsival az út közepén, mondván, csak egy pulcsiért szaladnak fel a lakásba, ami aztán végtelen beszélgetéssé fajul, olyannyira, hogy a vészvillogóval magára hagyott autót a csillagos éjszaka ugyanott éri. És végül, ha szombatra váltottál visszajegyet Magyarországra, biztos, hogy csak vasárnap érkezel meg, mert motorhiba miatt törlik a járatot...

Magyarósi Éva, Bernáth Zsiga /Freee Magazin