Viszlát, Cinetrip, jön a Medúza

Vágólapra másolva!
Idén nem lesz Cinetrip-permetparty a Szigeten. Az ötlet azért nem vész el, de egy kicsit átalakul. A Sziget Kft. immár saját szervezésben, Medúza néven épít helyszínt, szalma helyett áttetsző plasztikfalakból, a magyar előadók mellett egy sor külföldi fellépővel. A Tilos után tehát már a Cinetrip csapata is hiányozni fog a Szigetről - csak remélhetjük, az új helyszín kárpótolja majd a közönséget.
Vágólapra másolva!

A Cinetrip- és Tilos-sátor hiányát a Sziget szűkszavúan kommentálja: "nem tudtunk megegyezni". Tilos-sátor - sokak bánatára - már tavaly sem volt, idén viszont a Cinetrip sem szervez a Szigeten saját helyszínt. Ezen a néven legalábbis - a szigetesek elmondása szerint ugyanis a Cinetrip-csapat néhány tagja a Medúza programszervezésében is részt vesz.

L. Laki László, a Cinetrip alapítója, egy nemrég vele készített interjúnkban bővebben kommentálta az eseményeket. Szerinte a Tilos Rádióéhoz hasonlóan a Cinetrip jelenléte is pénzhiány miatt szűnik meg. A Szigettől eredetileg csak hangtechnikára és szervezésre kaptak pénzt, a videotechnikai kivitelezést és a fejlesztéseket saját zsebből oldották meg eddig is. Idén viszont lejárt a legendás szalmaépítmény statikai engedélye is, az új helyszín megépítésére pedig (hosszas huzavona után) inkább egy másik csapatot kért fel a Sziget.

A Medence Csoport által tervezett és kivitelezett hatszáz négyzetméteres helyszínen permetparty is lesz, az áttetsző falak mellett pedig a víz alatti élővilág egzotikus formái hívják majd fel a figyelmet e különleges helyszínre. A Cinetrip eredeti koncepciójához hasonlóan a Medúza is az underground elektronika híveinek kedvez, neves külföldi kiadók képviselőinek biztosítva egy-egy estét.

Jön német dubstepper, azaz Stereotyp, aki a Klein Records mellett a G-Stoned-nak, azaz Kruder és Dorfmeister kiadójának is elismert művésze. A barátaival közös dubstep-koncertet a Palotai vezette Rewind-csapat melegíti be. A Fingerlickin'-től Soul of Man, A. Skillz és Slyde hozzák a legfrissebb breakeket, egyúttal a kiadó nyolcadik születésnapját is a Medúzában ünneplik majd. Matt Black, a Ninja Tune egyik alapítója is itt pörgeti a lemezeket, közvetlenül azután, hogy lenyomta Wan2-sátorbeli koncertjét a Coldcut egyik oszlopaként.

Az Addictive TV már többször volt Magyarországon, de teljes audiovizuális produkcióját eddig csak egyszer volt alkalma bemutatni. Az ismétlés ideje is a Medúzában jön el: Graham Daniels és Peter Toll a legújabb videó-remixeivel bombázza majd a permetparty közönségét. A több magyar művészt is kiadó Pulver Records is kapott majdnem egy egész napot a helyszínen, ahol a magyar pulveresek mellett fellépnek a kiadófőnökök is, a rájuk leginkább jellemző könnyed, latinos beütésű house-felvételeket pörgetve.

sziget.hu
A Medúza látványterve

Semmiképp sem ajánlatos elszalasztani szombaton a német ambientguru, Gabriel le Mar (Michael Kohlbeckerrel közösen futtatott) trance-projektje, azaz a Saafi Brothers élő fellépését. (Gabriel saját ambientprojektjével fellép vasárnap a Cöxpon Ambientsátorban is.) A progresszívtrance-nagyságot a magyar Pupilla Project live-ja vezeti fel.

A híres külföldi kiadók névsora mellett persze a hazai erősségek, így az Allnightbreaks, a Breakbeat.hu, a Rewind és a Tilos csapata is helyet kapott a Medúzában. De játszik majd a pesti klubélet több más prominens figurája is, mint például Crimson és Chrom, Marvin és Erká, vagy Oleg és Wegha. Progresszív breaktől psytrance-ig a lehető legtöbbféle elektronikus zenei stílus képviseltetve lesz - a koncepció tehát a régi, csak a név és a látvány lesz új.

Hirschl Zsuzsanna