Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Figyelj, jön az új Tresor!

Vágólapra másolva!
A Maria am Ufer, úgy tűnik, most már nem sokáig kényszerül átmeneti otthona lenni a techno európai fellegvárának: hamarosan új Tresor klub nyílik Berlinben. Az új helyszín egyelőre szigorúan őrzött titok, annyit lehet tudni, hogy valahol Berlin szívében van.
Vágólapra másolva!

Az első, eredeti Tresor 1991-ben nyitotta meg kapuit egy régi kelet-berlini raktárépület pincéjében. A klub sivár, ipari, mondhatni apokaliptikus atmoszférája hatalmas hatással volt a műfaj összes többi német klubjára is. (Dekorációként például többszáz csomagmegőrző szekrény sorakozott a csupasz betonfalak mentén.)

Legendás partyjai mellett a klub és a Tresor-csapat leginkább azzal szerzett magának világhírt a kilencvenes években, hogy élő kapocsként működött a kemény technohangzásokat produkáló detroiti és európai elektronika között. A Tresorban léptek fel először Európában olyan technoúttörők, mint Juan Atkins vagy Jeff Mills. Az ugyanezen a néven később alapított kiadó is hasonló nevekkel fémjelezve adta ki lemezeit: náluk debütált például Robert Hood és az Underground Resistance.

Az eredeti klub a frissen újraegyesített Berlin közepén állt, nyitása után egy csapásra a techno legfelkapottabb központjává változtatta a környéket. A Potsdamer Platz azonban kis idő múlva nemcsak az éjszaka, de az üzleti élet királyait is idecsalogatta: Berlin legújabb üzleti negyedének terve miatt a Tresor tavaly áprilisban kénytelen volt bezárni kapuit. (Az épületet jelenleg is árulják, az ingatlanforgalmazó cég reményei szerint több százmillió eurót fognak fizetni érte.)

Forrás: [origo]
Az "Óhaza" az utolsó buli előtt

Mielőtt végleg bezárt volna, tavaly áprilisban néhány nap alatt rengeteg világsztár megfordult a Tresorban: zenélt itt egy utolsót Richie Hawtin, a Der Dritte Raum, Dr. Motte, Ricardo Villalobos, Josh Wink, Paul van Dyk, Joey Beltram és még sokan mások.

A Tresor-csapat azóta száműzetésben tevékenykedik: a Maria am Ufer nevű klubban tartja "Tresor in Exile" rendezvényeit - egyelőre úgy néz ki, a júliusi Love Parade hagyományos Tresor-afterjét is. A száműzetés azonban hamarosan véget ér. Hogy pontosan hol, milyen körülmények között, és mikor nyílik az új Tresor, arról még a nyáron pontos részleteket ígérnek.

Hirschl Zsuzsanna

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről