Cigányok ideje - nyerj !DelaDap-albumot!

Vágólapra másolva!
A !DelaDap, a városi cigányok hangja ("The Sound of the Urban Gipsies"), öt évvel ezelőtt alakult meg a prágai Stani Vana vezetésével. A cigánykultúra gyökereiből táplálkozó, közép-európai világzenét a lehető legkreatívabban felfogó projekt eleinte egy trió volt, később avanzsált egy héttagú zenekar produkciójává. Most második, Dela Paji című lemezüket jönnek bemutatni május negyedikén, csütörtökön az A38-ra. Kettős, koncert- és lemezajánlónkban cédét nyerhetsz - a koncertjegyeket már ki is sorsoltuk!
Vágólapra másolva!

A modern felfogásban alkotó brigád idén áprilisban teszi közzé immár második albumát. Korlátozott példányszámban egy bónusz-dvd-t is tartalmaz az album. A 2004-es Cigani, Ruzsa & Angelo album mérföldkőnek tekinthető nemcsak a zenekar és producerének, hanem az egész közép-európai világzenei szcénának is, nem beszélve arról, ahogy felrázta a romakultúrához kapcsolódó zenék gondolatvilágát.

Azóta a különféle válogatásokon való megjelenéseken kívül csak négy maxival képviseltették magukat a zenepiacon. Dicséretes, hogy mindegyik maxi, és az album is, megjelent bakeliten is, hogy áttörjék a romagyökerű zenék ilyetén korlátait is.

Egyedüli kivétel ez alól a legutóbbi kiadvány, az idén, február tizenhetedikén megjelent Dela Paji című maxi, mely már az új album beharangozója, egyben címadó dala. Remélhetőleg ez is megjelenik majd bakeliten, hogy teljes legyen a sor, ráadásul nagyon el tudjuk képzelni ezt a számot egy amolyan koktélszürcsölős, de igényes house-szettben.

A számhoz videoklip is készült, mely a dvd-n megtalálható, melyen ezen kívül egy háromnegyed órás kisfilm is helyet kapott, Werner Ertl és Peter Koncz rendezésében. A zenekar nagyvilágiságát, nemzetköziségét az is tükrözi, hogy kizárólag angolul és németül tekinthető meg a film.

A cédén tíz új szám várja a hallgatóközönséget. A zenekar hangzása ezúttal még gazdagabb mint valaha, klasszis vendégzenészek is segédkeztek a nóták elkészítésében. Ilyen például a brilliáns orosz roma énekesnő, Leonsia Erdenko, a bolgár harmonikaművész, Martin Lubenov, vagy a modernebb oldalról a cseh producer és szaxofonista, Philip Noha. A Lautlos című számban pedig a berlini Kiki Sauer vezetésével vendégszerepel a 17 Hippies zenekar.

Forrás: [origo]

A !DelaDap alapvetően is "multikulturális tésztáját" tovább nyújtják a különféle zenei gyökerekkel rendelkező vendégzenészek. Az alapfelállás szerint is a szlovák Stani Vana, Pizzur Banyak, Dezzo Rigo, a magyar Hoffmann Endre és a szerb Aleksander Stojic kísérik a két csodálatos, szlovák roma énekesnőt, Eva Banyakowát és Simona Senkiovát, így aztán magától értetődő a stílusok keveredése.