Sterbinszkyék kampányolnak

Vágólapra másolva!
Hat ismert dj (Bárány, Dan Von Schulz, Hamvai PG, Junior, Kühl és Sterbinszky) ötszáztíz oktatási intézményben falaira elhelyezett plakátról hívja a parlamenti választásokra a fiatalokat és promótálják ömagukat. A dolog jó marketinghúzásnak is tűnik, növelheti az említett lemezlovasok népszerűségét. Ők viszont azt mondják, hogy arcukat egy fontos dolog propagálásához adják: a fiatalok vállaljanak felősséget, amikor a jövőjükről van szó.
Vágólapra másolva!

A csípős szél és az eső elől menekülve jól jön, hogy a Mammut 2-ben akad dolgunk. Sajtótájékoztatóra kaptunk meghívót, épp kettőre, a meghirdetett időpontra futunk be. Az egyik asztalnál hazánk sztár-dj-i közül öten (Bárány, Dan Von Schulz, Hamvai PG, Junior és Kühl) jókedvűen ugratják egymást, röhögésük betölti a klubot. Az ő nevük szerepelt a meghívón és a legnagyobb tűz Sterbinszkyé, akinek késése miatt jó fél óra csúszás kerekedik - hiába, a lemezlovász későnkelő fajta.

Egy nem hagyományos választási plakátról tájékoztatnak minket a vidor szórakoztatóipari szakemberek, ezen természetesen ők szerepelnek és parlamenti választási részvételre biztatják a fiatalokat, mint mondják, politikai hovatartozástól függetlenül, amit azzal jeleznek, hogy plakáton hárman jobb, hárman a balkezükkel intenek.

"Könnyű falragaszokra firkálni, Hitler-bajszokat rajzolni politikusoknak, ehelyett inkább vállaljanak felősséget a fiatalok, írjanak egy-egy ikszet a szavazólapokra április kilencedikén és huszonharmadikán" - mondja Dan Von Schultz.

Persze a választási kampány idején minden ilyesmire ugrik a média, még a nagy kereskedelmi tévék is forgatnak. Ebből is kiderül, hogy a dolog kiváló merketinghúzásként is értelmezhető. Valószínűleg akkor se jönnének össze ennyien, ha új albumaikat közösen hirdetnék a művészurak. "Egy ilyen dj-k és zenészek közreműködésével indított kampány nem újdonság. 1996-ban, amikor a Prodigy turnéján rezidens voltam, velünk is aláirattak egy drogellenes felhívást" - meséli Schulz. "Persze, a mi népszerűségünket és ismertségünket is növeli az ilyen akció, de itt a fiatalok megszólítása a lényeg."

Felvetésünkre, hogy a szombati bulik után nehezen fognak elvánszorogni az urnákhoz, Kühl az mondja: menjenek akár egyenesen a partykról. A dj-k egyébként kiemelik, hogy a választások épp a fiatalok számára a legfontosabbak, mert az ő jövőjükről is dönt. Elmondják, hogy őket sem érdekelte politika fiatalon, de ma már a Hamvai PG-t kivéve, mindegyikük családapa. Így - életében először - most már Schulz is úgy gondolja, el kéne menni szavazni.

Az éjszaka császárainak meggyőződése, nekik kell a fiatalok elé állni és buzdítani, hiszen ők a példaképek, hétről hétre több ezer srác és lány előtt játszanak, akik közül sokan dj-k akarnak lenni. Bárány Attila azt kérdezi, "a lemezlovasok miért ne szólhatnának bele a politikába, ha Kalifornia kormányzója egy izomagyú osztrák bodybuilder?". Hozzáteszi, hogy abból is elegük van, hogy bulijaik kapcsán sokaknak a drogozás jut eszébe.

Forrás: [origo]

Ezért is biztatják a fiatalokat felelősségvállalásra, amivel pozitív képet mutatnak a szcénáról is. Egyébként ő és még két társa (Junior és Hamvai PG) dzsekijükben rádióműsorukat is promótálják. Kérdésünkre, hogy a plakát létrejöttét elősegítette-e Mikola István, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltjének ominózus beszéde, amelyben a "technósokat" is elítélte, Dan von Schultz.visszakérdez: "Ki az a Mikola? Tényleg nem tudom." De Kühl Tamás tudja, és elmondja, hogy a két dolognak nincs köze egymáshoz, a plakát fotózása még a beszéd előtt volt.

Megkérdeztük azt is, hogy miért pont ők hatan mozgósítják a fiatalokat, mire Dan Von Schulz szerényen válaszol: "Talán azért, mert mi vagyunk a legnépszerűbbek." A plakátok egyébként ötszáztíz oktatási intézmény (középiskolák, főiskolák, kollégiumok) falaira kerülnek ki. Így kívánják elérni, a mintegy ötszázhúszezer első szavazót és egymillió-kilencszázezer harmincöt év alatti fiatalt. Akik reményeik szerint a következő négy évet is a diszkókban töltik.

Peter Poppara