Anima-ököl vasököl, oda üt, ahova köll

Vágólapra másolva!
Kezünkbe került a 2006-os tavasz legforróbbnak ígérkező magyar lemeze, amely tényleg annyira előremutató, amennyire az a szerzőitől elvárható. Az Anima Sound System hetedik albuma szakít az Aquanistan kommerciális hangzásával, ihletét főleg a dubból, breakből és világzenéből meríti. Az album első slágervárományos kislemezét, a Revolutiont a megjelenés előtt egy hétig exkluzívan megveheted a Zeneáruházban. Hogy segítsen dönteni és hangulatba hozzon, szombat délig a teljes lemezt is végighallgathatod.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi, Aquanistan című lemezével bizonyos szempontból olyan magasra tette magának a lécet az Anima Sound System, mint még sohasem. A közkedvelt dalokat - Csinálj Gyereket!, Vigyél el, Legyen így - felvonultató album a populáris zenéket preferáló közegben is óriási sikereket ért el, habár messze nem ez volt az elképzelés.

"Az Aquanistan csak a magyaroknak szólt, és nem azért, mert főleg magyar dalszövegekkel ellátott darabok voltak rajta hallhatóak, hanem mert a kísérletezőbb felvételek egyáltalán nem kerültek reflektorfénybe. A klipjeink is a populáris, szerelmes számokból készültek, így ez a vicces-ironikus gesztusunk, hogy írtunk ilyen zenéket, végül oda vezetett, hogy a fiatal, tizenéves gyerekek az Anima Sound Systemet átlagos popzenekarnak ismerték meg. Olyannak, amelytől el lehet majd várni, hogy gyártsa az Aquanistan-t továbbra is" - véli Prieger Zsolt, az Anima frontembere.

A papírforma szerencsére borult, az alkotók több interjúban megszellőztették, hogy az új lemez a Gypsy Sound Clash világához lesz közel, ami elég jó választásnak ígérkezett, hiszen ez a hangzás ma jól eladható itthon (gondoljunk csak az elmúlt pár évben effélével próbálkozó populáris bandákra). Ne feledjük, az Anima Sound System már öt éve megcsinálta azt, ami ma felfutóban van, tehát van mire alapoznia a témában. A kiadó szerepét ezúttal a CLS vállalta el, míg külföldön a német Mole - egyebek között Yonderboi kiadója - terjeszti majd a lemezt.

"A koncepció ezúttal jóval karcosabb, politikusabb attitűd mentén szerveződött. Régi felfogásunk, és ez a jövőben is így marad, hogy annál játékosabb, színesebb, érdekesebb egy lemez, minél több hang vagy hangszeres van rajta, és nem feltétlen hangmintákon keresztül, hanem eredetiben" - mondta Prieger Zsolt a sajtónapon.

A We Strike! névre keresztelt korongra végül tizenhárom felvétel, illetve némi vizuális matéria került fel. A vendégszereplők listája meglehetősen hosszú: "Közreműködik Noam Chomsky, a huszadik század egyik legkomolyabb tudósa, számunkra nagyon szimpatikus, globalizáció-kritikus gondolkodója. Hallható JC001, egy pakisztáni-ír ember, akinek vannak saját számai is, továbbá Jeremy Thomspon (szintén mc) is énekel. Ő volt velünk régen koncerten, vele csináltuk a Beatles-adaptációnkat (Revolution), ami már régi terv volt, de vele ért be igazán. Itt van még Heidi Levo, aki Cinematic Orchestra-s volt, tavaly pedig az E-Z Rollers-szel kollaborált egy dal erejéig, amely nagy sikerrel pörgött. Los Angelesben énekel, nem is találkoztunk személyesen, csak leveleztünk egymással rengeteget. Budapesten összeraktuk a számot, ő meghallgatta, és odáig volt érte. Julinak is van egy saját dala, ő is írt szöveget és énektémát a lemezre."