Dél-londoni mennyország - Stereo Mc's cd-nyertesek!

Vágólapra másolva!
A gyakran legsikeresebb brit hiphopegyüttesnek tartott Stereo Mc's tulajdonképpen nem is együttes és nem is hiphopot játszik: alkotótársak jönnek-mennek, az elektronikát általában a boltban hagyják, cserébe rengeteg zeneiségért, és mentesek minden dühtől és sablonosságtól. Változni sem nagyon szeretnek, tizenöt évnyi munkásság után a hatodik album is eltéveszthetetlenül stereós. Megvannak a nyerteseink!
Vágólapra másolva!

"Dél-Londonból jöttünk, érted?"

A Stereo Mc's közvetlenül a londoni terrortámadásokat követően látogatott hazánkba a Volt Fesztivál vendégeként. Nehéz lehetett a lokálpatrióta zenekarnak a Paradise című lemezt bemutatni, melynek középpontjában épp az otthonuk áll.

A frontember, Rob Birch elmondása szerint a Paradicsomot otthon kell megtalálni, ez az a hely ahol élünk, dolgozunk, először szerelmesek leszünk. Miután a koncerten tudatosította, honnan is jöttek, többször is elmondta és bemutatta, hogy bármi húz is vissza, "futni kell tovább".

Sajátosság

A Stereo Mc's tagjai nagyon következetesen alakították a zenei világukat. Első albumukat saját kiadójukkal adták ki, három éven keresztül megállás nélkül alkottak és koncerteztek az 1992-es világsikerű Connected-ig. Kevesen vannak, akik ne ismernék fel azonnal az első taktusok után a Step it Up, a Ground Level vagy a címadó dal táncos dallamait, tompa hangzását és Rob B laza szövegelését.

Paradicsom

Az új album ott folytatja, ahol az előző, Deep Down & Dirty abbahagyta. A nyitó Warhead ugyanazzal a nem sietős lendülettel és muzikalitással gurul tovább a prédikációnak is beillő szövegek alatt (ráadásként az ismert SWAT-vonósokat csempészték bele a számba nem kevés zenei humorral).

A fejbólogatás, láb- és fenékmozgatás nem marad el az élőhangszerek funkys folyamában a második "Set it off" alatt sem.

Első hallásra untató lehet, hogy Sztereóék nem lépnek ki egy tapodtat sem a maguk által teremtett zenei körből, viszont azon belül az olyan alkotások, mint a Sun, a Don't Know, a Float on és a Paradise kiválóak és kihagyhatatlanok.

Mi több, bluesos hangulatokat is megpengetnek a First Love, a The Fear és a csodálatos I Feel You számokban - ez utóbbi elő előadásában felejthetetlen az énekesnők ritmusos ide-oda csettintgetése.

Forrás: [origo]