Hyperspace a szabadban, Miss Kittinnel és Richie Hawtinnal - jegynyertesek!

Vágólapra másolva!
1997 óta először szabadtéren rendezik a Hyperspace-t július 23-án, szombaton. A mostani különleges alkalomra különleges előadókat hívtak meg a szervezők. Játszani fog Miss Kittin (akiről a Freee Magazintól kaptunk bőséges háttérinfót) és a kanadai Richie Hawtin, a jól ismert Deadcode dj-k társaságában. Megvannak a jegynyertesek!
Vágólapra másolva!

A 32 éves művésznő a francia-Alpokban született. Fiatal szülei révén a zene már a kezdetektől része volt az életének. A Genesis, a Pink Floyd, qa Beatles, a Supertramp, vagy Miles Davis hallgatása mellett néha zongorázott, azaz inkább megpróbálta visszajátszani a hallottakat. Ez a hóbort nem tartott sokáig. Habár delfinekkel szeretett volna foglalkozni, inkább balettozott, hatéves korától egészen 22 éves koráig. Azóta nem vette fel a cipellőket.

Hogy miképp került a dj-pultba? A közgazdasági középiskola után művészeti pályára készült, de ezt hamar felváltotta a partyzás és a fellépések. Kezdetben go-go girlként működött, később partydekorációval foglalkozott, hogy legyen egy kis zsebpénze és ingyen járhasson a bulikra. Ezen évek alatt találkozott a Hackerrel, aki meghatározó szerepet töltött be a karrierjében.

Elkezdődött a rave-korszak, partyról partyra járt, míg egyszer csak megkritizálta barátja mixelési technikáját. Aztán megmutatta, hogyan is kell csinálni. Nem sokkal később már szórólapokon lehetett a Miss Kittin névvel találkozni - csupán húsz lemezzel, lemezjátszó nélkül kezdett neki a pályának. Majd pénztárosként dolgozva összespórolta a pénzt az első pár használt Technics MKII-jére, amit azóta is használ. Ekkor még nem gondolt arra, hogy a lemezek pörgetéséből éljen meg, de hazájában egyre nagyobb hírnévre tett szert, így 1995-96-ban a fellépések egymást követték.

Ekkor már nem volt összeegyeztethető a dj-életa és z iskola, így utóbbit otthagyta. Aztán jött a találkozás dj Hellel, aki egy szettje után kazettát kért tőle, majd egyre több anyagot, végül pedig meghívta Münchenbe. A promóanyagok között természetesen már szerepeltek a Hackerrel közösen készített szerzeményei.

"Kétségkívül szerencsés vagyok a tekintetben, hogy megtaláltam magamnak a helyes utat. De a szerencse azt nem jelenti, hogy ülsz a seggeden otthon, és várod, hogy minden az öledbe hulljon. Kicsit fáraszt, hogy sok embertől azt hallom, milyen szerencsés vagyok. Hülyére dolgozom magam. Előadóművésznek lenni és ezt az életformát élni nem könnyű dolog. Talán sokkal nehezebb, mint egy átlagos életet élni, hétköznapi melóval és családdal." S hogy milyen hátrányai vannak, ha még nő is a művész? "A fellépéseken melltartót kell viselni, ami nagyon kényelmetlen, ráadásul folyton azt bámulják, ami benne van."

Talán ennek kapcsán született a Requiem for a Hit, amely (nyersfordításban) valahogy így kezdődik: "Mutasd a melled, sláger lesz ez veled". A külső Kittin szerint meghatározó a zeneiparban: "Jobbak az eladások, ha jól nézel ki és stílusos vagy, mintha csúnya lennél. Persze ez nem csak a zenebizniszre vonatkozik. Nem hiába virágoznak azok a szakmák, amelyek a szebb külsőt segítik: dietetikus, személyi tréner, plasztikai sebész."

Kittin nem találja magát különlegesen szépnek, de az a tény, hogy nem csúnya és kövér, sokat jelent az érvényesülésben, és hozzásegítette ahhoz, hogy kezdetektől fogva ilyen problémával ne kelljen szembesülnie. Ugyanakkor 1996-ban koránt sem a külseje miatt indult be a gépezet, amely a sikerek felé vitte...

'96 - Párizs, '97 - Genf, első EP-megjelenése a Gigolónál, '98 - a Champagne EP váratlan sikere, Westbam záró zeneként játszotta a berlini Love Parade-en. '99 - élő fellépés harmincezer ember előtt a Maydayen, második EP a Gigolónál. 2000 - Sonar, 2001 - első album a Gigolónál, saját énekkel. "Új kihívás kellett és Hackernek mindig az volt az álma, hogy egy lány vokálozzon a zenéjére. Ő szorgalmazta, hogy énekeljek."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Habár saját magát nem tartja énekesnek, hangja és stílusa egyéniséget ad zenéjüknek. 2002-ben kezdett a Mute-nál dolgozni és Laurent Garnier online webrádiójánál zenélni.De vajon mit szeret leginkább csinálni? "Dj-zni. Talán ez az, amit legjobban tudok csinálni. Meg a stúdióban lenni."

2003-ban Berlinbe költözött: "Itt megtaláltam az otthonomat és közelebb vagyok a szcénához, amit kedvelek." Együtt dolgozott albumán Tobi Neumannal és Thies Myntherrel (Glove-val). A kiadáshoz megalkotta saját labeljét, a Nobody's Businesst. A lemezen olyan számok szerepelnek, amelyeket jórész az úton, a számítógépén készített.