Egybesült zenék királysága

Vágólapra másolva!
November 24-én az A38-on a tavalyi siker után ismét államalapítás: három napon keresztül tart az Egyesült Zenei Királyság, mely mit sem törődik az éppen beköszöntött téllel. A britektől érkeznek a sztárvendégek, így lesz Ty hiphoppal, London Elektricity dob-basszussal és jazzel, The Nextmen az összes előző keverékével, valamint Shri és Badmarsh keleti dallamokkal és elektronikával.
Vágólapra másolva!

Az A38-ban székelő háromnapos kiskirályság első estéjének házigazdája a Tilos Rádió lesz, a rendezvénysorozat alapköveihez hűen pedig egy brit barázdazsonglőr játssza majd a főszerepet. A sztárvendég csütörtökön az angol underground hiphop egyik különleges figurája, Ty lesz. Benedict Chijioke először táncosnak indult, de hamarosan mc-ként rímelt, melynek eredményeként hosszú munka árán megszületett a debüt album. Ty nem elégedett meg azzal, hogy szövegeiben fejezze ki magát, a teljes kiteljesedés érdekében következő lemezén már a zeneírásból is kivette részét. Maga mellé hívott olyan előadókat, mint a szintén Big Dada kiadós Roots Manuva, vagy a dobos Tony Allen és egy életérzésekről szóló, történeteket elmesélő, sokszor a szó eredeti értelmében vett soulba hajló zenét hallhatunk tőle.

Csütörtökön a hajó gyomrában Ty élő zenekarával lép fel, mellyel már végigjárták a világ több neves fesztiválját, és ízelítőt adnak a 2004-es Mercury díjnyertes és több fórumon az év albumának választott legutóbbi lemez zenei világából. A magyar szcénát képviselik majd az este során többek között Cadik és mc Zeek, Suhaid és Ágoston Béla, Busa és a Vono Box dj's is.

A Zenei Királyság második napján a Jazz Turbulence jóvoltából fülbemászó frigyre kel az igényes élő jazz és a talpalávaló drum'n'bass. A fellépők sorát tekintve, ebből a programkínálatból is lehet nevekkel dobálózni, de csak óvatosan, mert a London Elektricity önmagában akkorát üthet, mint egy jól megtermett vasúti kocsi. '96-ban a Hospital kiadóval karöltve alakult meg a formáció, főcsapásnak pedig kijelölték a d'n'b és a jazz közös nevezőjét. A második nagylemez után vonós és fúvós szekcióval, énekesekkel és dobossal felszerelkezve összehozott egyszeri élő koncert annyira jól sikerült, hogy az alkalmi csapatból turnézenekar lett. A csapat már járt tavaly hazánkban, most pedig októberben megjelent új albumuk dalaival felfrissítve zenetárukat ismét színpadra állnak a magyar közönség előtt.