Ribidibidoobadey - pénteken Freestylers!

Vágólapra másolva!
Pénteken ismét hazánkba látogat a brit Freestylers. Első, We Rock Hard című albumuk óta konkurencia nélkül ötvözik a törtütemeket funkyval és hiphoppal. Kevesen ismerik és alkalmazzák úgy a modern tánczene nyolcvanas évekig visszanyúló valódi gyökereit, mint ők. Épp ezért kétféle zeneszerető ember létezik: aki ismeri és imádja, és aki meg fogja ismerni és imádni fogja a Freestylerst.
Vágólapra másolva!

Az együttest alapító Aston Harvey és Matt Cantor nagyon jól érezhették magukat a nyolcvanas években, amikor megszületett a most már old schoolnak, azaz "ódivatúnak" titulált hiphop. Elvarázsolhatta őket az a világ, ahol a fiatalok egymás szórakoztatására pörgettek lemezeket és mutatták meg tánctudásukat, mindezt a hetvenes évek diszkós sallangjaitól mentesen - melegítőben, az utcákon. E nyerseség és hamisítatlanság páratlan erejű zenéjükben jól érezhető: kevesen vannak, akik egy Freestylers-nóta hallatán megállják, hogy ne perdüljenek táncra.

Koncertprogramjuk már három, 1998 óta megszületett albumból csemegézhet: az elsősorban hiphopelemekkel tűzdelt We Rock Hard-ból, a funkysabb Pressure Point-ból és a legutóbbi, keményebb Raw As F**k-ból. Az olyan kiváló mc-ket, mint Navigator és Tenor Fly folyamatosan váltogatva, rengeteg énekest felsoroltatva összeállított albumokat nehéz színpadra vinni, de épp ez az együttes erőssége.

Eddig három alkalommal tisztelt meg minket a Freestylers, egytől egyig fantasztikus show-kkal. A We Rock Hard album turnéja során - friss "Az év élőelőadói" címmel - mc Navigatorral, aki a 2002-es második, sziget-nagyszínpados koncerten is itt volt. A nagyon pörgős előadást ritka kiváló hangzás kísérte - vita nélkül leszólta a szintén aznap este fellépő Faithless hangminőségét.

Harmadik alkalommal szintén a Sziget Fesztiválon találkozhattunk velük, ezúttal - indokolatlanul - a Wan2-sátor programjába szorítva. A természetesen zsúfolásig megtelt sátor közönségét mc Surreal szövegelése szórakoztatta, aki szintén nem kezdő: az előadás második számánál például elromlott Aston Harvey szekvenszere, mely az elektronikus alapokat szolgáltatta, de ez nem volt Surreal számára probléma. Azonnal belekezdett egy kétperces capella-szövegelésbe, hogy egy pillanatig se álljon a buli.

A Freestylers rendkívül csinos és jó hangú énekesnőiről is híres. Mostani koncertjükön itt lesz például a csapathoz frissen csatlakozott Julie T, aki a Raw As F**k albumon két számban is énekel.

Akárhányszor lép színpadra a Freestylers, minden velük turnézó zenész olyan magabiztossággal és életörömmel adja elő a dalokat, hogy felejthetetlenné váljon minden koncertjük a rajongók számára. Ha esetleg pénteken családi vacsora vagy baráti látogatás volt betervezve, itt az ideje, hogy lemondjuk - a Freestylers kihagyhatatlan, mindenkinek ott a helye a hét végén Beats Factoryban.

Forrás: [origo]

És a többi fellépőről se feledkezzünk meg: mindjárt ott lesz például a Kosheen két alappillére, Darren Decoder és Markee Substance, akik egy dj-szettet fognak együtt elkövetni - hogy ki örömére, azt nem tudjuk; alig érthető a sok éve lejárt lemeznek, sőt bizonyos körökben egyenesen cikinek tartott együttes meghívása.

Hazai oldalról a Trancewave két képviselője, Tb Gon és Marvin pörget, illetve a Tilos színeiben Palotai Zsolt is csatlakozik a happeninghez. A helyszín - Beats Factory - egy teljesen új hely a Külső-Ferencvárosban, a Gubacsi út 95. szám alatt.