Tűzraktár: művésztelep a Ferencvárosban

Vágólapra másolva!
A Tűzraktár Független Kulturális Központ június 23. óta működik egy hatalmas, szocialista típusú gyárépületben, a Tűzoltó utcában. A központ színházterme helyet ad tánc- és verbális színházi produkcióknak, koncerteknek, partyknak; hatalmas kiállítótereiben fiatal képző- és iparművészek alkotásai tűnnek fel, az építészek meg a lepukkant terekbe lehelnek új életet. Az udvaron üzemel a Tűztér nevű szórakozóhely, olyan elszántan, hogy mi sem hagyhattuk ki.
Vágólapra másolva!

Péntek este tíz körül alig férünk oda a Tűztér nevű vendéglátóegység pultjához. Tíz perc is beletelik, mire lehúzhatjuk a felest, és elkezdhetjük nyalogatni sörünket, a ká-európai szolidaritás nevében, vagy mert nemcsak fociban jobb a cseh. Eleve jelenésünk van a csocsóasztalnál (pörgetés nincs!), így át kell zúznunk a tömegen, amely a söntés előtt kulminál.

A ház a szociban gyógyászatisegédeszköz-gyár volt, öt emelet, hatalmas udvarral. Mivel tizenöt éve idén nyáron használták először, tagadhatatlan a lerobbantság, de a Szabadesés Munkacsoport emberei vetítenek a falakra, az egyéb tereket meg képzőművészek használják, ennek áldásos hatása már látszik. Félelmünk, hogy nyakunkba omlik az épület, alaptalan, a nyitás előtt balesetmentesítették az épületet.

A Fekete kefe című Filmszemle-nagydíjas alkotás zenéjére készült remixalbum bemutatója zajlik Cadikkal (aki, a mellettem álló vájtfül, a jónevű Ocho-dj, Garbo szerint, nem tud ütemet téveszteni mixelés közben), valamint a Vono Box dj-kkel. A Tűzraktár, Tűztér, Tűzoltó utca három T-jével játszva, az asztalokon és imitt-amott fáklyák világítanak, sőt az udvar közepén is lobog a vörös kakas. Van pár Toi-Toi, ötvenforintos díjért, cserébe félóránként takarítva.

Hogy született ez a fura nevű hely a Ferencváros szívében? Egy négy éve itt tanuló francia Erasmus-diák, az építész Etienne Samin Budapesten körülnézve hiányolta az összművészeti, innovatív és interaktív kulturális helyeket. Úgy látta, nem pörögnek eléggé a fiatal művészek Elkezdett szervezni egy csoportot többféle művészeti ág képviselőiből - építészekből, animátorokból, képzőművészekből. "Két év munka után a Közraktárban találtunk helyet, próbáltunk alkotói bázist kialakítani, így lettünk Közraktár Csoport. Fél év után az önkormányzat rájött, hogy más az elképzelésük a terület hasznosítására" - sztorizik Gyevi-Bíró Eszter, aki táncos, koreográfus, táncpedagógus, nem mellesleg a Tűzraktár projekt felelőse.

Forrás: [origo]

Nem csoda tehát, hogy a harmincöt rezidens képzőművész mellett a színjátszás is hangsúlyt kap a Tűzraktár projektben. Egyébként öt tánc- és tíz verbális (ezek között egy diák-) színházi csoport működik a tűzraktár kebelén. "Tavaly télen akadtunk erre a helyre, kapcsolatba léptünk a tulajjal, Rudas László üzletemberrel, aki nyitottságát bizonyítva, október 31-éig odaadta nekünk a helyet ingyen. Azért, hogy megtartsunk valamit a nevünkből, de utaljunk az épületnek otthont adó utcára, elneveztük Tűzraktárnak."