Őszi lemezhullás a Cosmophiliától

Vágólapra másolva!
Őszi Cosmophilia-gyűjtőcikünkben megfér egymás mellett bakelit, cédé, szerzői album és válogatáslemez. A nyári dózis után ősszel terítéken egy háromcédés skandináv blokk, chillel (Matenda), forestrance-es killerpsy-jal (Kluster) és proghouse-zal (Martin H), egy négycédés psytrance és proghouse (Taucher, Planet Ben, Beat Om Beat, Sogfiles), valamint két bakelit (XV Kilist, Lounge Controll).
Vágólapra másolva!

Kluster: Extended Oversize System - Stone Age Records

A Kluster név mögött a svéd Michael Petterson áll, aki dj Eos néven dj-zte körbe a világot. Meglehetősen sok országban megfordult, nevét mégsem jegyzik úgy, mint mondjuk a világ-psy-ban meghatározó, szintén svéd Peter Didjitalét. Producerként ez a második albuma; az elsőnél, a 2002-es megjelenésű, Big Fix címűnél még vele volt Henrik Carlsson, az Extended Oversize System azonban már nélküle készült.

A nyitószámban, a Split Personality Rmx-ben egy ismert effektre leszünk figyelmesek, a magabiztosan induló zakatolás pedig biztosítja a hallgatót, hogy a továbbiakban itt bizony komoly agytúrás várható. A svéd Klusternek nem kellett messze mennie hangzásáért, éppen csak a szomszédba; Finnországban találjuk ugyanis a világ leginnovatívabb-elborultabb-előremutatóbb (és nem "-progresszívebb"!) psy-zenéjét, a forestet, s ezt a címkét Petterson projektjére is rámondhatjuk. Persze némi megszorítással, hiszen a száznegyvenöt körüli bpm nem kifejezetten forest-stílusjegy.

Az itthon esetleg ismertebb nevek közül a forest-alap és persze ugyancsak finn Texas Faggott másik alteregója, a Mandalavandalz (mindkét néven hallhattunk liveactet már Budapesten) hangzása köthető a Klusteréhez (vagy inkább fordítva) - előbbit a killerpsy (avagy neofullon) és a forestrance fúziójáként emlegetik. Dinamikus, pattogós, helyenként kulturáltan kíméletlen zörej-tánczene, olyan, amit nem lehet elégszer meghallgatni ahhoz, hogy ne találjunk benne addig föl nem fedezett hangot vagy sávot vagy ütemet vagy épp csak egy aprócska, cincált-cizellált recsegés

www.psyshop.com
www.psyshop.com

Chilling Matenda: Mediteran - Global Phonehead Records

A Chilling Matenda a psybulikról is ismert, Spiralexit által már egyszer hazánkba is csábított Denis Matenda egyszeri elkalandozásának indult, s mostanra önálló projekt lett belőle. Mint tudjuk, a zord külső Denis esetében is érzékeny, de legalábbis a szépségre fogékony belsőt takar, a svéd zenész mindig is az atmoszférikus, vidám és napsütötte számairól volt ismert.

Már az első chill-lemeze is nyitott a - psy-szcénához képest - szélesebb közönség felé, a Mediteran pedig már kifejezetten puha és bárhol alkalmazható album, melynek egyes számai, mint a No comprendo vagy a címadó Mediteran nyugodtan felkerülhettek volna akár egy Cafe del Mar válogatásra is. Gitárpengetéseiről, hurráoptimizmusáról és a folytonos szőnyegekről egyértelmű asszociációink vannak: Ibiza, napsütés (esetleg naplemente) és végtelen boldogság. Nem meglepő módon kevés kiemelhető pont van a lemezen, a már említett második szám ilyen, személyes kedvencünk pedig a Radio Raj lett.

A Mediteran már kivitelében is utal rá, hogy nem akar többnek látszani, mint ami: egy minőségi chill-lemez. Nem röpít olyan magasságokba és nem késztet olyan gondolatokra, mint mondjuk a Shpongle, de abból persze csak egy van. Kellemes, viszonylag hosszú életű album, kevés meglepetéssel.

www.psyshop.com
www.psyshop.com

Martin H: Another Download - Invent Records

Martin H aka Martin Halinowski az egyike azoknak a zenész-producereknek, akik még az ismertség kivívása előtt kezdtek el underground-zenék kiadásával foglalkozni. Ez pályája alakulásán is hamar meglátszik. Három tizenkét incses - It Ain't Easy, Club Game, Sounds Reviving - megjelentetése után idén nyáron jelentkezett első szólólemezével a címében ironikus, humoros Another Download-dal.

Az egy óra hat perc hosszú lemez ropogós-koszos proghouse-kiadvány lehetne leginkább, de túl egyszerű lenne egy ilyen skatulya tíz ilyen különböző hatásokat felvonultató lemeznek. A nagyérdemű már jól ismerheti a tánctérről a Sound Reviving elektrós hangzásvilágát, mely azonos címen már kijött egy tizenkettesen, és ismerheti a Believe című darabot is, ami a Baroque Recordsnál jött ki korábban.

A svéd Invent Records atyja az önálló lemez munkálatai mellett még két közös projektre - Perfect Sense és Spinn: 33 - is szakít időt. Ezzel a technóba, electróba, néhol trance-be oltott proghouse-zal viszont a Martin H név csengését is bearanyozta jó előre.

Zubor Tamás
Pál Attila
Greksa László