Francia dub és európai Babilon az A38-on

Vágólapra másolva!
Az A38 gyomrában, a Blue. Lépj tovább ingyenes koncertsorozat keretében lép föl vasárnap este az eklektikus francia dub három kulcszenekara. A lyoni csapatok közös európai turné keretében látogatnak hazánkba, hogy népszerűsítsék meghatározhatatlan egyvelegű muzsikájukat, hogy emléket állítsanak a kultikus Clashnek és hogy kicsit még az európai szellemet is hirdessék.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az A38 ad otthont a Franciaországból érkező Lyon Calling Tournak. A 2005-ös koncertkörút három együttest vonultat végig Európán, hogy bemutassák a hazájukban már kultikus dubos zenei koktélt. Konkrét stílust meghatározni gyakorlatilag képtelenség, de hiba is lenne őket beskatulyázni, mert aki a reggae-gyökereket keveri a hiphopütemeken át az afrobeattel, majd az egészet meghinti a legfinomabb elektronikával, talán nem érdemelné meg, hogy egy ráhúzott kategóriával feltegyük a polcra.

A tizenhét ország huszonnyolc nagyvárosát érintő turné nevét a Clash híres London Calling-ja után kapta, melynek ezzel a körúttal szeretnének emléket állítani, felidézve a mindig független együttes szellemiségét és elhozva a szabadság zenéjét a "nyíltszívű embereknek az európai Babilonban". Ez tehát a turné ars poeticája, ezek után pedig nem nehéz elképzelni, mennyire szeretnek ezek a srácok zenélni.

Az öttagú Mei Tei Sho a hagyományos gitár, basszus, dob és ének mellett egy szaxofonnal kiegészülve osztja az általuk afrodzsessznek kikiáltott zenét. Négy nyelven szólalnak meg, de zenéjük még ennél is sokrétűbb: a rímekbe szedett szövegeket aláfestő francia indie-t nyomokban magán viselő dallamok egészen különleges saját hangzást hoznak. Ők éppen brazil és egyiptomi turnéjukról érkeztek vissza Európába, hogy többek között a magyar közönségnek is bemutassák új albumukat.

A High Tone talán az a hármasfogatból, mely a legjobban köthető a szigorú értelemben vett dubhoz. Zenéjükben keverednek az indiai melódiák, a franciás dallamok, a reggae lüktetése, és mindezt nem félnek kőkemény elektronikával, mély basszusokkal és hihetetlenül pontos szkreccsekkel tarkítani. Magukba olvasztanak alkalomadtán némi uptempót is, régiiskolás jungle és újhullámos drum'n'bass formájában, ha pedig hagyatkozhatunk a turné korábbi állomásain látott színpadképre, akkor a vizuálban sem lesz hiány.

Forrás: [origo]
A Le Peuple de l'Herbe hangulatot csinál

Végül, de véletlen sem utolsósorban itt lesz még a hiphop-elektronikus Le Peuple de l'Herbe - talán ők lesznek vasárnap este az igazi hangulatfelelősök. Két dj-vel, egy profi dobossal már önmagában megadják a talpalávalót az estére. Mindehhez jön még hozzá egy rendszerint hatalmas show-t produkáló rímhadaró és egy időnként szövegelésbe, néhol beatboxba kezdő trombitás. A sok koncertet megjárt csapat már harmadik albumával aratja sikereit Franciaországban, most pedig 2001 után visszatérnek hozzánk is.