Fejbe rúgással fenyegetőző rendőrök a Hármashatár-hegyen

Vágólapra másolva!
A hármashatárhegyi ingyenes technobulit rendőrök állították le vasárnap hajnalban. Az első kiszálláskor, éjjel három körül még távoztak, miután a szervezők bemutatták engedélyeiket. Másfél órával később már mintegy tíz járőrkocsi érkezett, fejbe rúgással fenyegetező BRFK-s kollégákkal kiegészülve, és a hangerő miatti lakossági bejelentésekre hivatkozva beszüntették a partyt. Holott az engedélyek este hattól reggel hatig tartó bulira, utána zenés erdőtakarításra jogosították a szervezőket.
Vágólapra másolva!

A partyn fellépett az elektronikus zenei élet színe-java, olyanok, mint Cadik, a frankhegyi Dork vagy a party.[origo].hu szerzője, a tilosos Kanadakáosz. A vendégek hat helyszín között választhattak; egy résztvevő szerint vagy ezren voltak a helyszínen.

Az engedélyeket a tulajdonos Pilisi Parkerdő Rt.-től és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízgazdálkodási Felügyelettől kapták a szervezők, többek között buli utáni erdőtakarításra.

"Először hajnali három körül érkezett egy rendőrautó a helyszínre, a benne ülők udvariasan elkérték a rendezvény engedélyeit, ezeket meg is mutattam. Megkértek, hogy fáradjak le velük a második kerületi kapitányságra és másoljuk le az engedélyeket. Amikor ezzel végeztünk, kérték, hogy halkítsuk le a zenét, és biztosítottak, hogy nem térnek vissza a helyszínre" - kezd bele Ádám Zsolt, az egyik szervező.

"Mikor mentem vissza, egy felgyújtott lomtalanítási szeméthalomra lettem figyelmes, hívtam a tűzoltókat, akikre negyed órát vártam. De mire visszaértem, negyed öt körül, és lehalkíttattam volna a zenét, újra ott volt vagy tíz járőrkocsi, már BRFK-s rendőrökkel is. Kérdeztem tőlük, mit keresnek itt, mikor már egyszer bemutattam az engedélyeket. Mondták, hogy lakossági bejelentés érkezett, ezért berekesztik a bulit. Erre felhívtam a 112-t. A diszpécser leszólt a második kerületi kapitányságra, azzal, hogy ha valóban megvannak az engedélyek, nincs semmi gond. Az ügyeletes tiszt azonban hajthatatlan volt, a rendőrök meg véget vetettek a bulinak. Fenyegetőztek, ha nem fejezzük be a bulit, és vissza kell jönniük, akkor már rabomobilokkal és vértesztekkel érkeznek, sőt egyikük szó szerint azt mondta: ha az én fiam is itt volna, szétrúgnám a fejedet" - így a szervező.

A rendőrök távozása után a legtöbb partyzó elment. Maradtak még néhányan, akik halk zenére táncoltak, majd még kevesebben, maximum tízen nekiláttak az erdőtakarításnak.

Kormos Endre alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs ügyeletese szerint az engedélyek valóban megvoltak, azonban ezek egyik pontjában az áll, hogy a rendezvény nem járhat jelentékeny zajhatással.

Forrás: [origo]
A helyszín digitális terepmodellen (képforrás: Reginform)

Állítólag a rendőrök intézkedése után is további feljelentéseket kaptak, az éjszaka folyamán több mint ötven bejelentés jutott el hozzájuk. Erre Ádám Zsolt ellen a kerületi csendrendelet megsértése miatt szabálysértési eljárást indítottak. Kormos úgy tudja, a kollégái csak a zene leállítására szólították föl a rendezőket, tehát nem feloszlattak, a közönség tőlük ott maradhatott volna. A szervezők az eljárás ellen panaszt tesznek.