Fantasztikus hatos - káeurópai multikulti-fesztivál a Millenárison

Vágólapra másolva!
Pénteken délelőtt tíztől egészen szombat hajnalig ismerkedhetünk a kelet-európai multikultival, azon belül is jelentős részben annak "alternatív", elektronikus zenei fejleményeivel. Megjelenik Marcelünk vadonatúj alakulata, a Jazzékiel, a debütalbumával heteken belül a Freee Magazinnál kirukkoló Punjab Kabab House, az Ez a Divat, a cseh Khoiba és horvát Eddy Meets Yannah, illetve dj-fronton a hazai Keyser és Shuriken, illetve az észt Orav. Mindez ráadásul teljesen ingyen.
Vágólapra másolva!

A Millenáris Parkban tartják augusztus tizenkilencedikén, pénteken a Fantastic 6 nevű, első hazai szervezésű, kelet-európai multikulturális fesztivált. A Magyarország mellett további öt (Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Észtország, Horvátország) térségbeli ország alternatív kultúráját bemutató rendezvény deklarált célja, hogy segítse a régió országai közötti kulturális kapcsolatok kialakulását és a nagyközönség számára megmutassa azok jellegzetes helyi nevezetességeit, ételkülönlegességeit, zenekarait. Fiatalokat, idősebbeket, egyaránt várnak a Millenáris Parkba, igazi fesztiválhangulatra készülnek a szervezők, a belépés éppen ezért minden programra ingyenes. A délelőtt tíz órától egészen másnap hajnalig tartó fesztivál programja rendkívül sokszínű.

De amiben a Fantastic 6 igazán komoly, az a zenei programja. Este hattól a Jazzékiel nyitja meg a bulit: a hiphop és dzsessz elemeit könnyedén elegyítő, héttagú együttes egyike a legígéretesebb fiatal magyar zenekaroknak.

A másik az ígéretes hazaiak közül az este hétkor színpadra lépő Punjab Kabab House. A budapesti triótól sokszínű előadást várhatunk: a klasszikus triphoptól kezdve a dubon keresztül az etnóig és a hiphopig kavarják a stílusokat, igazán kifinomult érzékkel. Várhatóan roppant fílinges koncertjükön a szeptemberi Freee Magazin cédémellékleteként megjelenő, '1' című albumukból kapunk ízelítőt.

Őket egy valamivel régebb óta ismert banda, az Ez a Divat követi: az este nyolctól játszó együttes a kilencvenes évek vége óta mozog a dzsesszes elektronika világában, tőlük könnyed, "grúvos" hangzású előadásra számíthatunk.

Egy órával később kerül színpadra az első külföldi fellépő: a cseh Khoiba 2002-ben üstökösként robbant be a nemzetközi elektronikus zenei életbe: arcpirítóan fiatal korukhoz képest zseniálisan ötvözik a triphopot klasszikus gitárakkordokkal, amihez még hozzájön Eva Brabcova nevű énekesnőjük lenyűgöző hangja is.

Este tíztől a Crate Soul Brotherst, azaz a tilosos Keyser & Shuriken bejáratott dj-párosát és régebbi és vadiúj dzsesszekkel, illetve finom törtütemekkel bolondított hangzásukat üdvözölhetjük a színpadon.

Az este sztárvendégének azonban az este tizenegykor színpadra lépő Marcel's Street Sonic Squad, mely természetesen a nemzetközileg ismert Marcelünk legújabb projektje. Ez nemrégiben alapított négytagú élő zenekara, melynek tagja többek között az elismert szkreccsmester, Ozon, valamint a honi hiphopélet elsőszámú üdvöskéje: Sena is.

Forrás: [origo]

A másfél órás koncert után a zágrábi Eddy Meets Yannah (nem mellesleg a világhírű Compost kiadóhoz tartozik) játszik, akik nemrég az A38-on csináltak fergeteges bulit dzsesszes törtjeivel. Hajnali kettőtől dj Oravé a terep: az észt Supremesounds híresen technikás és széles stílusskálán mozgó lemezlovasa pörgeti kifulladásig a bulizó közönséget. És mindez ráadásul tök ingyen.