A csujogatós skától az ipari technóig - Sziget-partyk a nyitónapon

Vágólapra másolva!
Fél öttől a baszk Ska-P csujogatós skakoncertje, hattól Morcheeba, fél tíztől reggae-pop Sean Paultól, aztán lehet húzni a Partyarénába, ahol a londoni X-Press 2 ad iparitechno-koncertet, például hat lemezjátszóval. Innen érdemes viszont átpályázni a Cinetrip Spacelabba, ahol egész este elektro-hiphop-break-seggrázás, dj Gaulamin és a Gimmeshot kollektíva jóvoltából. Ám aki inkább lazázni szeretne, az a Cökxpőn Ambient sátorban többek között Jácintot, a Fluid Electroincsot, illetve a party.[origo].hu szerzőjét, a tilosos Káosz Kapitányt találja. Sziget-nyitónap party-, dj- és elektronikus szempontból.
Vágólapra másolva!

A Nagyszínpadon a meggyőződéses baszk Ska-P zenekar kezd szerdán délután fél ötkor. A több mint tízéves zenekar az együtt éneklős, nyakba borulós örömska mellett a látványra is ad: gólyalábakon tántorognak a színpadon, Bush-maszkot húznak. Utánuk érkezik, hatkor a Morcheeba, mely koncerttel kapcsolatban sokan azt találgatják, hogy vajon az új énekesnő, Daisy Martey is lehúzza-e a Sziget közönségét egy spanglira.

A 2001-ben és 2003-ban már itt járt brit, leginkább talán triphop-zenekarnak nevezhető csapat pár hónapja adta ki The Antidote című lemezét. Szerdán a Nagyszínpadon feltűnik még az "autentikus jamaicai reggae-pop" világhíres képviselője, Sean Paul is - fél tízkor.

A Djuice Partyarénában este tízkor kezdődnek az események. A pultban a brit X-Press 2 lesz a fő attrakció. A 1993-ban Muzik Xpress néven a londoni klubéletbe berobbanó csapat változatlan összetételben három éve tért vissza, hogy kitekert, szinte ipari hangzását szemplerekkel és hat lemezjátszós előadással spékelje.

Rajtuk kívül és hazai részről a nyitónapon a szerény és szimpatikus proghouse-dj, Pöli, a már komoly nemzetközi ismertségre is szert tevő, hasonló stílusban alkotó Monkz trió, Jutasi Tamás robbanékony tribalhouse-formációja, a Secta Soundsystem, illetve a tavaly a mogyoródi Gluglu fesztivál szervezésében is komoly részt vállaló Felhő ad talpalávalót a partysátorban.

A Wan2-sátorban este fél hétkor Mantra Porno-koncert: a soktagú zenekar a hetvenes évek zenéjéit vegyíti mai elektronikus hangzásokkal, húzásokkal, de nem vetik meg ők a rockos fordulatokat sem. Majd következik egy órával később az Erik Sumo Band, melynek frontembere, Erik Sumo nemcsak az Amorf Ördögök oszlopa, hanem önállóan is egyre jelentősebb dzsesszfunkzeneszerző. Ugyanitt éjjel egy előtt tíz perccel Sickratmen ad várhatóan szókimondó és botránykeltő koncertet, akit a Toy Division lounge-os, nujazzes zenei utaztatása követ.

A Cinetrip Spacelab helyszín (mely várhatóan idén sem sátor lesz, hanem egy szalmával körbe- és leterített rész) mindennapos programtagolása a következőképpen néz ki: délután egytől négyig Permetparty, este nyolc és tíz között Kis esti bemelegítés, hajnali ötig Komisz súlytalanság.

Az első napon és éjen a tilosos Gaulamin breakezik, elektrózik, raggázik (stb.), a bemelegítés keretében, majd tíztől érkezik dj Bosi a Love Alliance-tól, dj Mango, illetve mc Busa és Sena a Gimmeshottól, akiket a német Unique delegálta Malente egészít ki. Az este várható: óriási seggrázós hiphopparty, csajozós szövegek, recsegős törtalapokkal és sújtó basszusokkal - mindez vj Fade-del vizualizálva.

Fotó: Glódi Balázs

A Cökxpőn Ambient sátor szerdai házigazdája dj Sztyepp, míg a látványvilág kialakítása Csontrakéta dolga lesz. Este hatkor dj Jácint úgynevezett sagittarius ambientszettjével indul az este, akit kilenckor a party.[origo].hu jeles szerzője, egyben a Tilos rádió műsorvezetője, Káosz Kapitány vált, mégpedig a maga "kalandjaival a szemlélődés ösvényein". Aztán lesz itt még Váradi Gábor Slow, Vera és az Anarchitechts: Impro Store-ja, Pozvakowski, Vimana Driverz, illetve Fluid Electronics (cimsynth-koncerttel és Lotusfusion vj-szettjével) éjjel kettő után tíz perccel és a tilosos dj Yntróval egy órával később.

Érdekes még: negyed hétkor a Ladánybene 27 ad Bob Marley-emlékkoncertet a világzenei színpadon, a Magic Mirrorban pedig éjféltól Mr Optik dj-zik.