Negyedik Hangos Kiállítás - megvannak a jegynyertesek!

Vágólapra másolva!
Koncertektől, liveactektől és dj-ktől válik hangossá Albertirsán a negyedik Hangos Kiállítás. A kétnapos rendezvényen az audio- és vizuális igényeink maximálisan ki lesznek elégítve, de a természetvédelmi környezetben még rengeteg meglepetés érhet minket. Ráadásul fellép Garbo és Oyle is, akik a party.[origo].hu saját klubestjének, az Ocho Nightsnak rezidensei.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal a zene megszületése után ötlött fel az emberekben a gondolat, hogy a zene befogadása közben érdemes, sőt termékenyen hat, ha a környezet megfelelő módon van kiépítve. Az ókorban legelőször is ez abban mutatkozott meg, hogy a köralakú görög színházakat azért építették olyanra, hogy minden résztvevő tökéletesen lássa a színpadi történéseket, illetve hallja a színészek szövegét, a kar énekét.

Később óriási, akusztikai szempontból kifogástalan koncerttermeket, templomokat építettek, hogy egy akár száztagú szimfonikus zenekar minden egyes hangszerét külön-külön élvezni lehessen és ha már ennyit dolgoztak vele, nem hagyták figyelmen kívül a belső tér díszítését is: arannyal futatott stukkók, vörös függöny, karzatok stb.

Még egy kicsit később, a huszadik században a látvány és zene leginkább a megakoncerteken vált eggyé. Az óriási stadionokban megrendezett koncerteket gigantikus színpadi show-k vették körül. Egy-egy koncerten többet áldoztak a látványra, mint amennyiből a zenei részt ki lehetett hozni.

A június tizenhetedikei éls -nyolcadikai negyedik Hangos Kiállításon nehéz lesz eldönteni, mire áldoztak többet vagy kevesebbet, de az tény, hogy a rendezvény évről évre egyre komolyabb. A 2003-ban útjára induló kiállítás még aprócska volt ugyan, de már akkor egészen különös hangulatú. Azóta odáig fejlődött a kis művészeti csapat, hogy a március , a Merz-házban megtartott, kétnapos - a körülmények miatt sajnos elég szerencsétlenre sikerült - rendezvényt Faa Balázs, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa nyitotta meg.

Az albertirsai Dolina-völgy természetvédelmi körzet remek helyszín, aki volt már ott, biztosan tudja. Egy ilyen tájban igazán jól fognak érvényesülni a háromdimenziós építmények, neonfestmények és térgrafikák, a digitális rajzok, fotónyomatok, makro- és panorámaképek, fraktálok, szobrok vagy a Tűzmadarak performansza.

És ami a fülnek lesz kedves: ezúttal nem csak dj-k, de liveactek és élőzenés koncertek is hallhatóak lesznek majd. A lemezpörgetők közül itt lesz a Hadshot Records két kiválósága, Ivo, a nagyszerű német Kontrasequenz egyik tagja, illetve dj Steven is. Hazai részről a party.[origo].hu színeiben játszani fog Oyle (ő a szervező Protoneon tagja is) és Garbo is, illetve hallható lesz Gerzone, a cinetripes Jácint, valamint Robe. Liveactekkel fogja szórakoztatni a közönséget a főszervezők közül Era és Baayint, no meg Kalumet.

Forrás: [origo]

Koncertet ad majd a kecskeméti Fluid Electronics, a tekerőlantos Folkfree, a pszichedelikus Tanu Tuva, az Al-Matrub tribal-kör és a Turunga meditációs didzseridutársaság.

Lesz még kreatívsátor, sörsátor, Synus-chai és Spacebar teaház is, Homolai Sándor egy üvegfúvó workshop keretén belül pedig didzseridukat fog csinálni. Mindez elővételben ezerötszáz forintért érhető el (elővétel: Indiego lemezbolt, Darshan-udvar), a helyszínen pedig kétezer-ötszáz forinttal kell hozzájárulni.

Greksa László