Vágólapra másolva!
Monique, hazánk kevés női dj-inek egyike, immár öt éve. Alább beszél a kezdetekről, élete párjáról, a Noise.hu-ról, különböző zenei világokról, hanghordozókról, zenekészítési szándékairól és a Visions partysorozatról is.
Vágólapra másolva!

Mikor kezdtél zenélni, és hogyan alakult a dj-pályafutásod?
- Körülbelül öt évvel ezelőtt csöppentem bele az elektronikus zenei szcénába, utána nemsokára már otthon a lemezjátszók előtt gyakoroltam. Eleinte teljesen poénból, hiszen akkortájt inkább a páromnak voltak ilyen irányú tervei, aztán ahogy múlt az idő, egyre többet gyakoroltam, és egyre élesebben fogalmazódott meg bennem a gondolat: lehet, komolyabban el kellene kezdenem foglalkozni ezzel. Az egész azonban nem tudatos folyamat volt, hanem egyszerűen egyre jobban belekavarodtam. Be kell vallanom őszintén, akkoriban eszembe se jutott, hogy valaha közönség előtt pörgethetek, de még nem is éreztem magam érettnek erre. Ettől a ponttól a következő három évben "visszavonultan" próbáltam megtalálni a saját stílusomat. Mindig éreztem magamban, hogy jobban vonzódom ahhoz a hangzásvilághoz, ami nem megszokott, s valami újat, valami mást mutat. Zenei másságomat, úgy érzem, mindig fel mertem vállalni, de ekkor még nem találtam meg a hozzám legközelebb álló hangzást. Nagyon sokáig minimállemezeket vettem, aztán átcsaptam technóba, de volt olyan korszakom, amikor progresszív-house-t vásároltam. Közben az egykori Noise.hu oszlopos tagjává váltam, aminek segítségével még nagyobb betekintést nyertem az elektronikus zene világába. Lassan kezdett körvonalazódni bennem, hogy mi az, amit csinálnom kell. Ebben nagy segítséget nyújtott James Holden munkásságának megismerése, bár még ő maga is borzasztó fiatal. Mégis ő volt az, aki irányt mutatott nekem a hangzásvilágom megtalálásában. Innentől kezdve pedig a magam útjára indultam, s természetesen némi alkalmazkodással, de magam próbálom alakítani a stílusom. Körülbelül egy éve kapok komolyabb felkéréseket, de úgy érzem, az elmúlt egy év távlatában, hogy barátságos fogadtatásra találtam. A magyarországi fellépéseken kívül három külföldi ügynökség foglalkoztat a határon túl, leginkább Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban. Általuk több külföldi fellépési lehetőséget is kaptam már és remélem, hogy a jövőben is számítanak rám. Nagyon sokat köszönhetek ebben a páromnak, aki dj-ből menedzserré avanzsált, és aki minden erejével segíti pályafutásomat.

Beszélnél egy kicsit bővebben menedzseredről?
- A párom, aki tulajdonképpen a teljes háttérmunkát végzi. Manapság sajnos azt hiszem, elég nehéz menedzser nélkül képviseltetni magunkat ebben a szcénában. Noha Magyarországon ez talán még nem annyira bevett szokás, úgy gondolom, a határon túl mindenképpen jól jön le, ha nem az adott dj, hanem annak képviselője keresi fel és tartja a kapcsolatot a külföldi partnerekkel. Ezzel legalább annyi dolog van, mint amennyit egy dj-nek kell készülnie a fellépésre. Egy jól sikerült booking a dj tehetsége mellett mindenképp a mögötte álló "személyzet" tehetségét is magába foglalja. Balázs tartja tehát a kapcsolatot a külföldi ügynökségekkel és szervezőkkel, új helyeket és fellépési lehetőségeket keres nekem mind a határon túl, mind itthon. Az ügynökségekhez és a netes oldalakhoz kiküldi a híreket, a charts-okat, az aktuális tudnivalókat. Összefoglalva, mondhatjuk úgy is, ő a jobb kezem.

Forrás: [origo]

Említetted a Noise.hu-t. Mi történt az oldallal, illetve mit gondolsz az egyre szaporodó elektronikus zenei, de leginkább a partyk bemutatására korlátozódó honlapokkal?
- A Noise.hu-val kapcsolatban felemás érzéseim vannak. Egyrészről kellemes érzés, és örömmel tölt el, amit akkoriban elértünk vele, másfelől viszont bánt, hogy az oldal a maga technikai korlátai miatt nem tudott kiteljesedni. Akkoriban mi egy komplett, az egész elektronikus zenét átölelő honlapot terveztünk, mely teljeskörű élményt nyújt az oda látogatóknak. Többféle stílusban az aktuális hírek, információk, interjúk, fotók, hosszabb lélegzetvételű cikkek, játékok, fórumok és még sok más szerepelt terveink között. Ma minden valószínűséggel már senkit sem villanyoznak fel az előbb felsoroltak, de akkoriban a Noise.hu mellett szinte csak a Soundhead.hu-val osztottuk meg ezt a "piacot". A látogatói élményhez, az információnyújtás mellett, párosítani szerettük volna a képi megjelenítés egyediségét is, sajnos azonban az oldal nem juthatott el odáig, hogy végleges formát öltsön, több éven át meglehetősen korlátozott technikai feltételekkel csináltuk. E korlátozott lehetőségek miatt azoknak a stílusoknak a képviselői, akik az oldal további részeit szerkesztették volna, elpártoltak, így többek között a goa, a drum'n'bass és a hiphop világáról szinte semmilyen információ nem jutott el az emberekhez. Az oldalt ennél fogva később átalakítottuk, és ezeket a stílusokat kihagyva csak azt a részleget vittük tovább, amit mi magunk fel tudtunk vállalni. E negatívumok mégis elhalványulnak, ha arra gondolok, hogy látogatottságunk sokszor elérte a három-négyezer főt, s voltak olyan napok is, amikor ez a szám felugrott öt-hatezerre is. Ez számomra azt bizonyítja, hogy a Noise.hu akkoriban az emberek széles körében ismertté vált, így általuk rengeteg tapasztalatot szereztünk, és lehetőséget kaptunk mi magunk is. Azonban a hasonló tevékenységet végző honlapok gyors szaporodása miatt egy idő után úgy éreztük, már nem nyújt számunkra új kihívásokat, ezért úgy döntöttünk, befejezzük. Döntésünket megerősíti a tény, hogy a hasonló elektronikus zenei honlapok azóta gombamód elszaporodtak, és az az érzésem, hogy ezáltal a szerkesztők céljai is némileg eltorzultak, persze akadnak azért kivételek is. Ha valaki ilyen irányú tevékenységbe szeretne kezdeni, azt hiszem, érdemes lenne inkább a már meglévő oldalakhoz társulni és fejleszteni, teljesebb körűvé tenni azokat, ezzel minőségüket is emelve, mintsem még egy újabb honlapot nyitni. A partyk bemutatására korlátozódó oldalak így talán társulhatnának másokkal, hiszen annak ellenére, hogy mindenki szeret fotókat nézegetni, úgy gondolom nem hagy akkora élményt a látogatóban, mintha például a képek mellé még néhány érdekes, a témához kapcsolódó cikket is elolvasott volna.