Már a gravitáció is - tüntetés a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
A Kossuth téri gravitációellenes tüntetés szerényen megbújt az egyéves uniós tagságunkra vagy május elsejére, esetleg anyák napjára figyelmeztető repibulik, hídlezárások, majd -megnyitások sűrűjében. Volt azonban beszéd, továbbá néhány dj, akinek megadatott, hogy kedvenc zenéit játssza az ország házának tövében (köztük a party.[origo].hu delegáltjának, Oylénak is). A résztvevők pedig kiröhöghették magukat meg a társadalmat.
Vágólapra másolva!

Elvégre egy monumentális díszletek között megtartott pikniken, kora nyári napsütésben talán nem is lehet fapofával demonstrálni, pláne a gravitáció ellen - a földhözragadtságot is jobb kiröhögni, mint háborogni ellene. Mintegy százötvenen lehettünk a Rákóczi-szobor felőli pázsiton. A többség a füvön heverészett, páran a gyakran kihagyó zenére tipegtek.

A pult mögött a protoplazmás Era, Baajint, Oyle (party.[origo].hu/Ocso) és Kalumet (Alapzaj/Delphoi) állt, dolgukat a nehezen, többórás késéssel szerzett, viszonylag kis teljesítményű aggregátor (pedig állítólag felajánlották a szervezőknek, hogy kivezetnek áramot a parlamentből) akadozó áramtermelése nehezítette.

A lényegében baráti társaságnak mondható szervezők nevében Olawuyi Róbert mondott beszédet. "Arra kell rávilágítani, hogy fel kell hagynunk a hallgatással" - hallhattuk az első mondatok között. "A globális és mindenki életére kiható problémákra globális és mindenki életére kiható megoldásokat kell találnunk. Nos, barátaim, nem tehetünk mást, meg kell változtatnunk a gravitációs állandót. Ha nem lenne gravitáció, mennyivel könnyebb lenne minden" - szárnyal a beszéd és vele mi is. Mindenesetre: "Aki a gravitáció megváltoztatásának eszméjét vallja, az igazság eszméjét vallja."

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Innentől kezdve Orbán Viktor-paródiának tűnt a szöveg, de Olawuyi szerint inkább demagógiaparódia volt, igazából a pártpolitikába nem akarnak beleszólni. Sőt, többek közt annak posványára akarják felhívni a figyelmet. Megtudtuk, hogy több platformja van a gravitációellenes mozgalomnak, és egyre többen csatlakoznak hozzá - lassan igazi tömegmozgalommá válik. Végül kis játék egy szimbólummal: "Most pedig visszaküldjük Newton almáját oda, ahonnan jött." És kisvártatva felszállt egy almának álcázott lufi.

Paktay György szervező azt állítja, a humor igenis fegyver, de legalábbis eszköz. Erre célozva mondta: "Kicsit felráznánk az embereket. Az lenne jó, ha minden városban lenne egy sejtünk, és nemzetközi, több helyszínes tüntetés lenne ez évek múlva" - mosolyog. Nos, egyelőre azért akkora felhajtás nem volt; vártak ugyan egy operatőrt az egyik tévétől, de nem érkezett meg.

Forrás: [origo]

Poppara Péter