Veszélyben az Exit fesztivál

Vágólapra másolva!
Elmaradhat a szerbiai Exitfest. Kelet-Európa talán legnagyobb elektronikus zenei seregszemléjének négy szervezőjét letartóztatta az újvidéki rendőrség, kettejüket most is fogva tartják. A promóterek politikai okokat sejtenek a háttérben - jelentette a független B92 rádióállomás.
Vágólapra másolva!

Az Exit fesztivált 2000-ben rendezték meg először, idén július első négy napján kerülne rá sor. Programja roppant színvonalas: elfogadta a meghívást a Massive Attack, a Cypress Hill, a Scratch Perverts, a Way Out West, a Lexicon Avenue, Adam Freeland, Ken Ishii, Speedy J, Adam Beyer, Roger Sanchez, Satoshi Tomie, Sander Kleinenberg, Steve Lawler, Pako&Frederik, Timo Maas, dj Hyper és még folytathatnánk.

A szerb B92 rádió - amelyet a Milosevics-rezsim alatti elhallgattatása idején a Tilos rádió segített műsorideje egy részének átengedésével - honlapján olvasható beszámoló szerint a rendőrség "hivatali visszaéléssel" gyanúsítja a két főszervezőt, Bojan Boskovicot és Dusan Kovacevicet, és azért tartja előzetes letartóztatásban, hogy "ne tudják megsemmisíteni a bizonyítékokat".

Boskovicék munkatársai bejelentették, ha a helyzet nem változik a következő néhány napban, a fesztivál elmarad, tekintettel arra, hogy csupán három hét van hátra a tervezett kezdésig. Szerintük az eseményt szándékosan akarják tönkretenni, a hatóságok közel egy éve vizsgálják a működésüket, de nem véletlenül időzítették mostanra az akciót.

Az Exit szervezőcsapata kiadott egy közleményt, amelyben politikai okokkal magyarázza a történteket, összekötve azokat a közelgő szerbiai elnökválasztással. "Az ellenünk folyó hadjárat mögött ugyanazok az erők állnak, amelyek elüldözik a fiatalokat, a reformok és egy európai Szerbia ellen vannak, vissza akarják vezetni az országot az elszigeteltségbe" - így az állásfoglalás.

Galambos Péter