Hyko, a látványfestő

Vágólapra másolva!
Folytatjuk a partyk látványvilágát alakító dekorosok bemutatását, aktuális emberünk Hyko, a Real DJ szervezőcsapat tagja. Aki járt már a hétfői Androméda-bulik valamelyikén, az találkozott már a munkáival - sőt, kiállításokon is lehetett látni jópárat.
Vágólapra másolva!

Hyko, azaz Bertalany Tamás képzőművész, festő és maximalista. Névjegykártyája szerint pedig látványfestész. Gyermekkorától dolgozik a színekkel, bár témái az idők során megváltoztak: ma már nem egyházi és tájképek kerülnek ki kezei közül. Díszleteket, dekorációkat is készít, füstölő és valami chilles zene ihletadó miliőjében. Ezért számára a party nem egyszerűen kikapcsolódás, inkább megmérettetés. A pozitív visszajelzések, az emberek tetszésnyilvánítása igen erős motivációs erő; ez adja a lendületet munkájához.

Az elektronikus zenék világában Hyko számára a goa kitüntetett helyet foglal el, amennyiben számára egyértelműen ez a "legvizuálisabb" stílus. Ezzel együtt e legtartalmasabb is, hiszen a goa filozófiáját a hatvanas évek hippimozgalmai szellemi rokonának tartja. Persze, manapság már csak nyomokban él a woodstocki örökség, s egyre hígul, de mindig lesznek kis társaságok, melyek megőrzik - így Hyko.

Képei tagadhatatlanul magukon hordozzák az indíttatást adó goa nyomait. Az amerikai hippimozgalommal keveredő indiai kulturális örökség sajátos keretek között éled újjá Közép-Európában; a zene szinte csalogatja maga után a megfelelő képzőművészeti stílust. A felületeket keleties vonalak, tekergős formák, gazdagon díszített, színes, figuratív és absztrakt, de látványos alakzatok töltik be.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hykót misztikus, ezoterikus és történelmi témák egyaránt vonzzák. A rendkívüli szín- és formai gazdagság tematikai sokféleséggel párosul, hiszen a hindu mitológia mellett görög istenek éppúgy felbukkanhatnak képein, mint egyiptomi motívumok és alakok, vagy az Ezeregyéjszaka meséinek figurái. A nagy tudatossággal készülő dekorációk magas művészi szinten idézik meg a tarka szubkontinenst, de sosem törekszenek kizárólagosságra; egy bizonyos, a stílus egészével szemben megfigyelhető, jó értelemben vett alázat jellemzi a műveket.

A stílus tág értelemben életmód, és valóban, Hyko képei a zenével (a füsttel és a sajátos fényviszonyokkal) társulva az életérzés teljességét igyekeznek elénk idézni. Nem merít direkten a megfelelő képzőművészeti folklórkincsből, kizárólag a zene motiválja, vezeti kezét a keleti művészekéhez hasonló vonalakra. Ezért érezheti úgy a szemlélő, hogy a láthatóvá lett goa jelenik meg szemei előtt: mintha a zene organikus, tekergő, burjánzó jellege köszönne vissza Hyko képeinek gazdagságában.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Olaj-, akril- és üvegfestékkel, temperával és alkohollal egyaránt dolgozik, de mindenekelőtt foszforeszkáló UV-festéket használ, ami összhangban van a partyn uralkodó sajátos (fény)viszonyokkal. Táblaképei fa-, díszletei többnyire fa- és kartonfelületeken valósulnak meg. Saját bevallása szerint sokat köszönhet Jirzijnek (Psybaba Recordstore), aki 2002-ben először biztosított számára megjelenési lehetőséget. Tavaly ősszel Mystica 2 címmel nagysikerű pszichedelikus kiállítása volt a Kashmirban, amelyet a bestselleríró-orientalista, Lőrinc L. László szavai nyitottak meg.

A megelőző félévben reggeltől késő estig festett; nagy aprólékossággal, centiről centire, rendszerint hónapokig készülnek munkaigényes alkotásai. Műveit minden évben tárlaton mutatja be, ahol képei mellett az elengedhetetlen füstölő, és a lágy zene három érzéket is megmozgat. (Idén azonban nem tervez Mystica-kiállítást, talán jövőre.)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hyko tagja a Budai Képzőművész-egyesületnek, valamint a goa körül szerveződő és meglehetősen kiterjedt Real DJ csoportnak. A Real DJ öt évvel ezelőtt alakult meg; lassacskán három éve rendezik többé-kevésbé heti rendszerességgel az Androméda partykat, és sugározzák on-line rádióadásukat (Realdj.hu). Hétfőnként Hyko díszletei között Ámon (Réti Richárd), Slee (Szalai Viktor) és Sleep (Atinay Gábor) zenél. Az egykori technorajongók birodalmát mára a fullon, a psy- és progresszívtrance, na meg a chillout jelenti. Jelenleg a március 18-i, Kashmirban tartandó "Ezeregyéjszaka meséi" partyra készülnek, de a Budapest Parádén is önálló kamiont indítanak majd.

A romantika "vissza a természethez" indíttatása, avagy egy párhuzamos, élhetőbb világ ígérete sugárzik képeiről, de Hyko vállalja ezt az örökséget. Nem titkolt célja, hogy a szemlélőt egy másik világ lehető legteljesebb képzete, hangulata vegye körül. Hykoék tudatosan (és nosztalgikusan) azonosulnak a goa üzenetével; számukra jóval többről van szó, mint puszta élvhajhászatról. A goa számukra életforma, ami összetartó testvéri közösségbe emeli őket, s amelynek értékei túlmutatnak a zenén.

Major András