Szólóalbumot ad ki a Moloko énekesnője

Vágólapra másolva!
Várhatóan májusban jelenik meg Roisin Murphynek, a Moloko énekesnőjének szólóalbuma. A lemez címe Ruby Blue lesz, s már januárban jön az album előfutára, egy négyszámos ep.
Vágólapra másolva!

Ki gondolta volna, hogy a Moloko névnek köze van az általános iskolából ismert orosz szóhoz, amely magyarul annyit tesz: tej. Az elnevezés Anthony Burgess Gépnarancs című fantasztikus regényéből (Stanley Kubrick csinált belőle filmet) ismert, s a Korova tejbár, Moloko nevű pszichoaktív italát takarja.

A Moloko együttes amolyan "hálószobaprojektnek" indult annak idején. Egy bulin egy tizennyolc éves vérbő ír leány (Roisin Murphy) leszólított egy harmincas éveiben járó sheffieldi producert, Mark Brydont. A dologból szerelmi kapcsolat lett, a szerelmesek pedig elkezdtek hülyéskedni Mark stúdiójában. Kiderült, a kishölgynek igencsak jó hangja van. Összejött egy pár szám, és kaptak egy lemezszerződést is.

Ebből született első albumuk a Do You Like my Twight Sweater, 1995-ben. A lemez viszonylag jól fogyott, hiszen az akkor divatos triphop jegyeit viselte magán. A Fun For Me című track szerepelt a Batman és Robin zenéi között is.

Az 1998-as I Am not a Doctor kapcsán viszont nem beszélhetünk sikerről. Már fölbomlást fontolgatták, amikor elkészült a Sing It Back Boris Dlugosch-féle house-remixe. A mix 1999 egyik legnagyobb slágere lett, és meghozta az áttörést a Roisinéknak. Ebből következett a 2000-ben kiadott Things to Make and Do átütő sikere, melyre már a "dance-es" stílusjegyek jellemzők. Így nem csoda, hogy az albumon jó pár sláger sorjázik (The Time Is Now, Pure Pleasure Seeker, Indigo).

Elmúlt a szerelem, de a Moloko megmaradt. Sőt, az évek során a páros mögé egy koncertzenekar épült, amelynek vezéralakja a billentyűs Eddie Stevens. Legutóbbi lemezük, a Statues készítésekor már a zenészek is bevonultak a stúdióba. Az 2003-as Moloko-turné egyik állomása a Sziget volt, ahol emlékezetes koncertet adtak.

Legújabban Roisin Murphy szólóalbumáról hallani, ezzel kapcsolatban az újév első napjaiban már konkrétumok is kiderültek. A lemez valószínűleg májusban kerül a boltokba, Ruby Blue címmel. Az énekesnő elárulta: lemezére nem együttesének dance-es vonala lesz jellemző. Hogy milyen az új zene, nem sokára kiderül, mert az album előzeteseként ugyanis januárban megjelenik egy négy dalból álló ep.