Drogfajták és zenei stílusok - összefüggések

Vágólapra másolva!
Az EU-nak készített tavalyi magyar kábítószer-jelentés szerint a honi elektronikus zenei rendezvények közönségének mindössze tíz százaléka nem használ semmiféle illegális drognak minősülő szert. Ez azt jelenti, hogy a legalább havonta egyszer partyzók fogyasztása a társadalmi átlag húszszorosa. A tanulmány kitér arra is, melyik zenei irányzathoz melyik szer kötődik.
Vágólapra másolva!

A felmérés - amely az alkohol elterjedtségéről nem szól - a főbb zenei stílusokra lebontva (goa, drumandbass, house, techno) vizsgálja a fiatalok fogyasztási szokásait, azon belül tételesen megkülönböztetve az egyes kábítószerek használóit. Ezek szerint a slágerlistát a kannabisz vezeti, melyet tíz látogatóból kilenc előszeretettel juttat a szervezetébe.

Az ezüstérem az extasynak jutott, az általa előidézett extázisból bevallottan a partizók közel hatvan százaléka részesül rendszeresen; míg a harmadik helyre a speed (amfetamin) futott be, több mint ötvenszázalékos használati aránnyal. Ezek mellett a bulizók jelentősebb arányban élnek az LSD-vel (negyven százalék), a kokainnal (harminc százalék), viszont elenyészően kevesen a heroinnal (hat százalék).

Érdekes összefüggések fedezhetőek fel a zenei és drogpreferenciákban. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy egy goapartyn húsz emberből csupán egy nem él tiltott szerekkel. A goások az összes vizsgált drogot tekintve a legnagyobb fogyasztók, szemben a technokedvelőkkel, akik között az illegális anyagokat használók aránya nem éri el az ötven százalékot.

A drumandbass ebben az összehasonlításban második lett: bár extasyból és amfetaminból kevesebb fogy a törtütemű bulikon, mint egy house-, vagy technoeseményen, a kannabisz megfordítja az állást. A fű egyébként mindenütt éllovasnak számít, a heroin pedig sereghajtónak.