Technovilágzene - megvannak a Hyperspace-nyertesek!

Vágólapra másolva!
December 4-én, szombaton ismét minőségi felhozatal várja a Hyperspace látogatóit a Sziget Events Hallban. Ezúttal a különlegesebb, kísérletezőbb techno nagyjait vendégeli meg a Deadcode csapata - két németet, egy svédet, egy skótot és egy spanyolt.
Vágólapra másolva!

A lineupon szereplő legnagyobb név talán az Alter Ego. A német páros - Roman Flügel és Jörg Elling Wuttke - a nyolcvanas évek végén állt össze és kiszámíthatatlan zenéinek köszönhetően jelenleg talán a legsikeresebb német labortechno-producerduónak számít. Tagjai együttműködésük kezdetén, 1993-ban két honfitárs dj-vel (Ata és Heiko MSO) karöltve három labelt is alapítottak, melyek karakterüket megőrizve, azóta is minőségi zenéknek biztosítanak táptalajt.

Persze nem kizárólag a három saját label, az Ongaku, a Klang Elektronik és a Playhouse foglalkozott a producerpáros alkotásaival. Pár maxi után Acid Jesus néven megjelent egy albumuk, 1993-ban kitalálták maguknak az Alter Ego, majd 1994-ben a Sensorama projektet. A legtevékenyebbeké az Alter Ego név alatt váltak a fiúk, az első Alter Ego-LP 1994-ben máris az egyik legnagyobb német technokiadónál, jelesül a Sven Väth-féle Harthouse-nál jelent meg.

Az albumon a legnagyobb sikert arató darabok a remixek voltak, ezek nagynevű angol producerek (Black Dog, Luke Slater, David Holmes) alkotásaiból születtek. Ezek után a duó a másik technonagyhatalomban, Angliában is sikert sikerre halmozott, s második albumuk megjelenését (Decoding The Hacker Myth, 1995, Harthouse) angliai liveactturné követte. A jó szigetországi fogadtatást türközte, hogy az LP tartalmazott egy remixlemezt is, melyen németeink saját újrakavarásain kívül Two Lone Swordsmen- (Andrew Weatherall projektje), Matthew Herbert- és Luke Slater-féle átiratok is szerepeltek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Harthouse-nál megjelentetett utolsó kiadványuk (Absolute EP, 1997) után a saját kiadójukhoz, a Klang Elektronikhoz fordultak. 1999-ben a Betty Ford EP-vel elkövették az év legnagyobbat szóló technoslágerét, majd ugyanezt megismételték 2000-ben a Slaughterhouse EP-vel is. Természetesen a Betty Fordnak abban az évben hatalmas emberek (dj Rush, Wassermann, Justin Berkovi, Maerz) által remixelt verziói is megjelentek.

A két tehetséges hangmágus az ezt követő két évben Sven Väth Contact és Fire című albumain koproducerkedett. 2002-ben a Transphormer EP-vel (Klang Elektronik) bemérték a közönséget, majd 2004 májusában megjelent hasonló című albumuk is. Az LP közvetlen előszelét a 2003-ban kiadott Rocker EP keltette, mely jelenleg talán a legnépszerűbb, legismertebb alkotásuk. Technopunkjaink persze a remixeléssel sem hagytak fel, időközben megjelentettek számos remixet, melyeket a The Human League, a Primal Scream, a Chicks On Speed, Sven Väth, az Octave One, Baby Ford és a Cabaret Voltaire ihlettek. Liveactjük igazi csemegének ígérkezik.