"Mi a szar ezen a magyar ugaron?" - eljárás indult Sickratman ellen

Vágólapra másolva!
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán nyomozást rendelt el közösség elleni izgatás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Paizs Miklós, művésznevén Sickratman ellen - közölte az MTI-vel a rendőrség sajtóügyeletese. Paizs Miklós az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, közéleti performansznak szánta azt a szöveget, amely miatt rendőrségi vizsgálat indult ellene.
Vágólapra másolva!

Tafferner Éva, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: a vizsgálati főosztály munkatársai jelenleg szerzik be a hanganyagokat és az esetlegesen szükséges iratokat. A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta: Paizs Miklós, a Tilos Rádió munkatársa a Budapest Rádió egyik októberben sugárzott műsorában "több politikus és közéleti személy, Orbán Viktor, Kövér László, Csurka István, Grespik László meggyilkolására, valamint Lovas István újságíró kibelezésére és a Magyar Nemzet munkatársainak fejbe rúgására szólított fel".

A lap szerint Szegő Tibor, a rádió programigazgatója a történtekre úgy reagált, hogy Paizs Miklós verse "művészeti alkotás, és a hallgatókra van bízva, miként vélekednek róla". Sickratman az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, közéleti performansznak szánta azt a szöveget, amely miatt rendőrségi vizsgálat indult ellene.

"Amikor írtam, akkor nem merült fel bennem, de amikor megengedtem, hogy nyilvánosságra hozzák, akkor felmerült bennem, de azt gondoltam, ennek meg kell történnie" - közölte arra a kérdésre, gondolt-e arra, hogy rendőrségi vizsgálatot vonhat maga után a szöveg. Szavai szerint "a közélet állapota, a közbeszéd és egyes emberek viselkedése" miatt döntött úgy, hogy hozzájárul a publikáláshoz. "Ez egy közéleti akció volt, egy közéleti performansz volt, ha úgy tetszik; abszolút vállalom minden következményét" - mondta Paizs Miklós.

Múlt pénteken jelentette be a Fidesz, hogy az Országos Rádió- és Televízió-testülethez (ORTT) fordult a Budapest Rádió két októberi műsora miatt, mert véleményük szerint a médium uszításnak, közösség elleni izgatásnak adott teret. A rádió szerint ugyanakkor nem követtek el hibát, amikor közöltek egy beszélgetést Bácsfi Diánával, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjével, illetve egy Paizs Miklós-verset.

A Fidesz MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Budapest Rádió október tizenkettedikén este Fiala János műsorvezetésében beszélgetést sugárzott "a Tilos Rádióban elhíresült Paizs Miklóssal", aki felolvasta Mi a szar ezen a magyar ugaron? című versét.

Az ellenzéki párt azt írta, a műsorfigyelő csoportjukhoz beérkezett felvétel tanúsága szerint a versben többi között az is szerepelt: "fajra zsidó ez a megélhetési magyar, egy zsidó zombi, aki zsidó vért akar. Hát, ilyenekből áll ez a jobboldal, menjenek a picsába, de azonnal! Üssed, verjed, kúrjad, szúrjad, vágjad, akasszad! Élve ne hagyjad!".

A rádió október tizenharmadikai műsorában pedig "Bácsfi Diána ismertette, népszerűsítette uszító nézeteit" - olvasható a közleményben. Szegő Tibor, a Budapest Rádió programigazgatója az MTI-nek azt mondta: "Paizs Miklós alkotása egy művészeti alkotás, amelyet mi sem nem vállaltunk fel, sem nem utasítunk el, egyszerűen bemutattuk és a hallgatókra bíztuk, hogy ő milyen véleményt alkot". Közlése szerint Paizs Miklós több alternatív zenekarban fordult már meg, verseket ír, és zenei alkotásokat készít.

A másik műsorral kapcsolatban elmondta: a Bácsfi Diánával készült beszélgetést nem a rádió, hanem egy médiaszakos egyetemi hallgató készítette. "Viszont befogadtuk a műsorba, azért, hogy hallgatóink tudják, hogy Magyarországon ilyen is létezik; mármint Bácsfi Diána és az ő elvei" - fűzte hozzá. A programigazgató hangsúlyozta, az adás alatt rendszeren bemondták, hogy a Budapest Rádió elhatárolódik az ilyen eszméktől és kijelentésektől.