Fénygraffiti a Millenárison

Vágólapra másolva!
Nem mindennapi élményben lesz része annak, aki október 26-án, kedden kilátogat a Millenáris Fogadó Padlás részlegébe. Este nyolctól ugyanis egy meglehetősen eredeti, leginkább a (poszt-)neoavantgárd irányzathoz sorolható amszterdami performanszcsapat, a Pips:lab tartja előadását.
Vágólapra másolva!

Bár a programajánlókban a "színház" rovatban találkozhatunk velük, senki ne gondolja, hogy sok közük lenne az errefelé megszokott színjátszó hagyományokhoz. Műfaji meghatározásuk (szándékaikkal nyilván nem ellentétesen) valóban problémás, de hát az avantgárd már csak ilyen! Ami a művészeket illeti, grafikusok, zenészek, dj-k, valamint színészek alkotják a hatfős csoportot; ámbár belepillantva műsoraikba, ezek a skatulyák talán szintén idejétmúltak.

A fél évtizedes ténykedés alatt a srácok különféle performanszok, show-műsorok és egyéb partyk keretében az akadémizmus elleni harc és a polgárpukkasztás változatos formáit dolgozták ki. Igaz, a Millenárison bemutatandó, Lumalive néven futó produkciójuk tulajdonképpen a legkevésbé tabudöntögető alkotásaik közé tartozik. A műsor folyamán egy speciális technikai megoldás segítségével úgynevezett fénygraffitik készülnek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A módszer a következő. Valamelyikük egy különleges festéket tartalmazó spray segítségével ábrákat, szövegeket rajzol a térbe, amit a hosszú exponálású (harminc másodperc) fényképezőgép rögzít. Beépített vaku teszi lehetővé, hogy a fénygraffiti mellett-mögött magát az alkotót is megörökíti a felvétel. Természetesen saját zenéjük kíséri a képek születését, ami egy képernyőn azon melegében nyomon követhető. (Ha minden igaz, a nézőknek is lesz lehetőségük egy önálló fénygraffiti elkészítésére.)