Para Halu, a gyilkos trance

Vágólapra másolva!
A Homen és Pondesz alkotta Para Halu kétéves fennállása alatt nagyjából a legsikeresebb hazai psytrance-formáció lett. Több számukat hozták már ki külföldi kiadók, és a goaatya, Goa Gil is a kedvencei között tartja őket számon, szinte kéthetente játszanak külföldön. Első "igazi" albumuk pedig februárban várható. Velük kezdjük tehát a magyar psy-liveacteket feltérképező sorozatunkat.
Vágólapra másolva!

Az első lépések

Homen: Valamelyik chaten találkoztunk, 2002 elején. Márkkal beszéltem először, ő mondta, hogy Pondesszel csinálnak psy-zenéket. Aztán egy pécsi tévétoronybulin találkoztunk személyesen is, onnantól pedig elkezdtünk együtt számokat írni. Kezdetben négyen voltunk, Steiner Krisztiánnal és Bokay Márkkal együtt, de ők tavaly augusztusban kiszálltak. Igaz, előtte is ketten csináltuk a javát, és ketten is célszerű. A kilencvenes évek vége felé már jártunk bulikba, de csak Pécsen és környékén, komolyabb megmozdulásokra nem nagyon jutottunk el. Akkoriban mindenfelét hallgattam, ami elektronikus, néha olyat is, ami nem, de főleg drum'n'bass, breakbeat, techno stb.

Az első fellépések

Pondesz: 2002 szeptember tizennegyedikén volt a legelső, a Spiralexit buliján, Törökbálinton. Ez még csak rövid, háromnegyed órás volt, az elején húsz percig egy kis bevezető, ambientes improvizációval.
Homen: A spiralosok úgy találtak ránk, hogy kiraktunk egy számot a Goa.hu-ra. Tattoónak, aki Agent M néven szokott zenélni, bejött, és meghívott a bulijukra. Csak nem tudta, hogy az az egyetlen számunk, ami száznegyven bpm-es, a többi mind "killerebb". Igaz, ekkor még csak nagyjából három és fél trackünk volt készen.
Pondesz: Aztán 2003 januárjában, a tévétoronyban volt egy komolyabb fellépésünk. Itt figyeltek föl ránk Jirzijék, pedig eredetileg röhögni jöttek abba a buliba. Azt hitték, egy újabb magyar formáció gagyi hangzással.
Homen: Ezután hirtelen sorban jöttek a felkérések. Februárban voltunk a Livingroomban, ahova Jirzij ajánlott bennünket, és a Chakrában is. Aztán megjelentünk egy külföldi fellépős bulin, a Sienisen, a Vasúttörténeti Parkban. Majd jöttek hetek, hónapok, hogy sehova sem hívtak.

Útban a világhír felé...

Pondesz: Összehaverkodtunk a cybermoonosokkal, akik éppen akkoriban szervezték a Goa Gil-bulit. Itt már játszottunk is, igaz, a chillben. Gilnek adtunk egy cédét, ami nagyon megtetszett neki. Az augusztusi top-tízében már volt is egy Para Halu-szám. Ha interjúban például megkérdezik tőle, hogy kik a kedvencei, minket soha nem hagy ki.
Homen: Az első külföldi fellépésünk tavaly szeptemberben volt, Csehországban. Aztán szilveszterre meghívtak San Franciscóba, de nem jutottunk ki, mert nem kaptunk vízumot. Görögországba is hívtak, de mivel ott a rendőrség nagyon rászállt a bulikra, végül száz főnek tartották meg egy másik helyen, mint eredetileg tervezték, egy külföldi fellépővel. De valahogy megéreztük ezt a kavarást és nem mentünk el. Nemrég voltunk Innsbruckban az egyik kiadónk, a M.o.E cédé-release-partyján, és október huszonkettedikén játszottunk Izraelben. Megyünk még Szlovéniába november végén, majd decemberben játszunk egy dj lagziján, Olaszországban, szilveszterkor pedig reményeink szerint San Franciscóban, vagy ha megint nem jön össze a vízum, akkor Berlin és Amszterdam is esélyes.

Fotó: Hirschl Zsuzsanna
Fotó: Hirschl Zsuzsanna

Megjelenések

Pondesz: A legelső megjelent számunkat egy elég híres francia előadóval, a Digital Talkkal csináltuk, és az indiai Serephana Records adta ki. Ezzel nagyjából egyszerre jött ki a dán Parvati válogatása, melyen szintén volt egy trackünk. De adott ki Para Halu-felvételt a szintén indiai Paradiso és Discovalley Records, a San Fransisco-i Mistress of Evil és a francia Nabi Records is. Legutóbb pedig egy ausztrál válogatáson jelent meg a Land of Igy című számunk.

Homen: A világon egyébként egyre többen csinálnak psy-kiadót, például Indiában is. Mondhatjuk úgy is, hogy divat lett kiadót csinálni. Nekünk is vannak ilyen terveink, talán jövőre lesz belőle valami. Jelenleg a Parvati lett "a kiadónk", náluk fog megjelenni az albumunk is jövő év elején. November végéig kellene elkészülnünk a számokkal, most egy kicsit késésben is vagyunk, bár nagyjából a fele megvan a lemeznek. A megjelenés februárban várható. Van már egy szerzői kiadású albumunk, mely a 2002-ben és 2003-ban megjelent hallgatható számainkat gyűjti egybe, a címe: No Para Full Halu. Ezt a honlapunkról lehet megrendelni, de mikor a cseheknél voltunk, ők megvettek párat belőle, és az ő netes shopjukon keresztül is hozzá lehetett jutni. Illetve mostanra már elfogyott.