"Ugyanaz a komplex élmény"

Vágólapra másolva!
A Hexstatic formáció - Stuart Warren Hill és Robin Brunson - többek közt arról nevezetes, hogy ugyanolyan fontosnak tartja a vizualitást, mint a zenei megjelenést. Erről az októberben kijövő második album, a Master View is meggyőzheti a közönséget a számokhoz illeszkedő 3d-s klipjeivel. Alább Stuarttal készült telefoninterjúnk olvasható.
Vágólapra másolva!

Honnan ered a Hexstatic név?
- Az első, kilencvennégyes Big Chill Festivalon léptünk fel Robinnal először, akkor kellett kitalálni valamilyen nevet, de gyorsan. A cégem neve Hex Media volt, abból alkottuk.

Azon kevesek közé tartoztok, akik adtak már ki audiovizuális albumot. Mit gondolsz, ez a fajta megjelenés el fog terjedni a jövőben, vagy megmaradtok kvázi "unikális jelenségnek"?
- Az biztos, hogy mostanában még nem sokan vállalkoznak ilyesmire. De én amondó vagyok, hamarosan megváltozik a helyzet, ha nem is hirtelen. Az elektronikus zene fejlődésében bízom, amelynek egyik iránya lehet, hogy szorosan összekapcsolódik más művészetekkel.

Mi lehet az oka annak, hogy a komplex audiovizuális élmény igénye szinte csak az elektronikus zenékhez kötődik?
- Feltehetően azért, mert az elektronikus irányzatok a technológiai fejlettségen alapulnak. De ha jobban belegondolunk, kizárólagosságról mégsincs szó. Elég, ha csak magunkat említem: a zenénkben sokféle műfaj, még a rock és a diszkó elemei is benne vannak.

Tudott rólatok, hogy a számítógépes játékok nagy hatással voltak rátok. Meg tudnád fogalmazni, milyen irányban befolyásolták a zenei világotokat?
- Ezt belülről nagyon nehéz tetten érni, konkrétumokat nem tudok mondani. Az biztos, hogy mivel a mienk nagyjából az első olyan generáció, amely gyerekkorában találkozott a számítógépes játékokkal, roppant fontossá váltak a számunkra. Ugyanazt a komplex élményt nyújtják, mint amire mi is törekszünk alkotás közben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Van közöttetek valamiféle tudatos munkamegosztás, vagy spontán a folyamat?
- Ez nagyon jó kérdés. Természetesen nem teljesen ugyanúgy dolgozunk, de éppúgy kivesszük a részünket a zenei és a vizuális alkotásból. Leginkább spontán a munkamegosztás és persze az egyes feladatoktól függő.

Bírtok valamiféle szakmai előképzettséggel akár a grafikus művészetek, akár a multimédia terén?
- Nem igazán. Egyetlen projektorral kezdtük és azóta nagyjából mindent magunk tanultunk meg.

Sokat változtak a liveactjeitek az idők során?
- Hogyne. Az baj lenne, ha nem fejlődtek volna, elvégre tíz éve kezdtük. A Rewind című albumunk idején a fellépések kevéssé tértek el attól, ami a lemezen volt. Ma már komplett videobootlegeket rakunk össze élőben. Egyébként a munkamegosztás, amiről az imént kérdeztél, élőben kétségtelenül létezik: Robin inkább a zenével, én pedig a látvánnyal vagyok elfoglalva.

Jártatok már Kelet-Európában?
- Igen, Lengyelországban.

Hallottatok a Cinetrip Vj-torna nevű magyar kezdeményezésről? Idén rendezték meg először, de valószínűleg lesz jövőre is.
- Igen, emlékszem, egy vj-verseny volt. Remek ötletnek tartom az ilyet.

Vannak olyan technikai újdonságok, amiket terveztek használni a közeljövőben?
- Igen, van egy-kettő, például egy új Pioneer gép. Ez lényegében egy c-dj, amely videót játszik és mixel. Szerintem forradalmi, már nagyon várjuk.

Galambos Péter