Tűzzsonglőrök - a láng nyelvén szólva

Vágólapra másolva!
Aki járt már szabadtéri partyn, biztosan elbámészkodott rajta legalább pár percig, hogy mit művelnek a tűzzsonglőrök. De pontosan hogyan művelik? Erre is kíváncsiak voltunk, amikor felkerestünk három zsonglőrcsoportot.
Vágólapra másolva!

Elöljáróban annyit, hogy a tűzartisták körei átfedik egymást, a szakmán belül szinte mindenki ismer mindenkit, több formáció keretein belül dolgoznak együtt. Csongrádi Csaba a sokrétű partydekorációiról ismert Trixxnél zsonglőrködik (de tagja a Magyar Zsonglőregyesületnek is, amely tömörülés iskolákban, gyerektáborokban toboroz új tehetségeket).

Egy Frankhegy-partyn ismerkedett meg a műfajjal, tehát az ő példája is bizonyítja, hogy a gyermekkor elmúltával sem kell lemondani a fogások elsajátításáról. Általában az ördögpálcával kezdődik, aztán a határ a csillagos ég. Persze bizonyos professzionális artistaelemek kimaradnak a repertoárból, de a tűzzsonglőr nem tör a kínai cirkuszakrobaták babérjaira.

Az arzenál a gyertyától a tűzijátékig terjed. Pálcák, buzogányok, láncok, legyezők alkotják a mobil eszköztárat; emellett megemlítendőek a különféle, általában nem mozgatott fémvázas felépítmények, tértüzek (karikák, képek stb.). Az erre rákerülő kanócanyag esetében a rendkívül rákkeltő azbeszt helyett javasolt a kevlár használata. A tulajdonképpeni üzemanyag a standard lámpagyújtó folyadékok közül kerül ki: a háztartásban, kempingezésnél használt lámpaolaj, petróleum, spiritusz a legalkalmasabb e célra.

A nívós tűzperformansz kerek egységet alkot nemcsak a hangulat, de a sztori elvont szintjén is. Az este koreográfiája egy határon belül alkalmazkodik a körülmények változásához, de a műsor gerincét mindenképpen rögzíteni kell az előzetes tervekben. A hatás elérése érdekében a zsonglőr összedolgozhat például a maszkmesterrel is, ahogy trixxék esetében: keze nyomán a zsonglőr új, mesés arcot mutat saját tüze visszfényében.