Dj Krush Budapesten

Vágólapra másolva!
Augusztus 18-án, szerdán Budapestre látogat dj Krush, az absztrakt hiphop - és még sok más zenei irányzat - japán fenoménja. Krush ritkán fordul meg Európában, így különösen örömteli, hogy a frissen megjelent Jaku című albumának lemezbemutatóján ott lehetünk az A38 állóhajón.
Vágólapra másolva!

Krush két évvel ezelőtt, 2001. októberében már fellépett a Budapesti Planetáriumban, akkor Shinsou (A Message At The Depth) című albumát mutatta be. A koncertet óriási várakozás előzte meg, a budapesti partyéletben tudomásunk szerint egyedülálló módon már két héttel az esemény előtt elkeltek a jegyek. A Planetárium sajátos hangulata, a kivetített égbolt és Krush zenéje feledhetetlenné tette az estét.

A 42 éves, tokiói születésű Hideaki Ishiit sokan a világ legjobb dj-jeként emlegetik. Ezt briliáns technikáján kívül sokoldalúságával érdemelhette ki, hiszen mindegy, hogy dzsesszről, reggae-ről, tradicionális japán zenéről, szimfonikus hangzásról vagy "koszos" hiphopütemekről van szó, minden műfajjal mesterien bánik.

Mixtechnikájának ékes lenyomata a Holonic: The Self Megamix, a Cold Krush Cuts és a legutóbbi mixlemez, a Code 4109, de saját szerzeményei ugyancsak nyitottságát, sokoldalúságát tükrözik. Krush zenéje személyes, filozofikus és filmszerű, nem véletlenül hasonlítják művészetét olyan francia újhullámos filmrendezőkéhez, mint Godard vagy Truffaut.

Az új lemez anyaga is leginkább egy filmzenéhez hasonlítható. Rögtön az első számban feszültségkeltő vonósokkal nyit, akár egy kémfilmben lennénk. Mély basszusgongok kíséretében könnyed jazz'n'bass-ütem pörget és a pszichedelikus fuvolamenetekkel válaszolgat. Majd sajátságos meditatív absztrakciójával valódi mélységekbe vezet bennünket. Monoton dallamok, apró változtatások a felismerhetetlen eredetű mintákon, lassú tempó - ez a triphop.

A szétkevergetett vonósmintákból, egykörös dobloopokból álló instrumentális számok igazi dj-barát darabok, más kérdés, hogy idehaza legfeljebb rádióban játszanak efféle zenét. Az album végére még pörgős világzenei hangzást és lépegetős partyzenét kapunk. A lemez belső mozizáshoz ajánlott, hibátlan kiegészítője a mester eddigi munkáinak.

2004. augustus 18-án az A38 hajón a házigazda dj Suhaid kezd a szaxofonos Vázsonyi Jánossal, aztán Krush következik a tradicionális japán bambuszfurulya virtuózával, Shuzan Moritával, majd Cadik, a trombitás Dodi és dj Mango (Gimmeshot) zenél. A látványért a Kiégő Izzók, az 1000% és a Medence Csoport felel.

Jegyelővételi helyek: A38 (a Petőfi híd budai lábánál), Deep Music Depo (VI. kerület, Aradi utca 22.; 301-0591), Trancewave Records (VI. kerület, Révay köz 2.; 302-2927).

kanada