Hírtár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Világraszóló trance-fesztivál a Kardos-tanyán /2005. február 17.
Július közepén négynapos psytrance-fesztivált tartanak Dabason, a Kardos-tanyán. A lineup már most elképesztő, s a főszervező szerint még korántsem teljes. A No Man's Land fesztivált tavaly rendezték meg először: akkor a Komárom-Esztergom megyei Neszmélyben kétnapos partyt tartottak, összesen két, külföldi nagyágyúnak számító fellépővel (Sonus, Genetic Spin). A szervezők azonban most nagyobb szabású eseményben gondolkoznak. A már most biztosnak mondható lineup szerint liveactként ott lesz a progpsy-slágergyáros német Sonus idén is, a goaklasszikus olasz Etnica, dallamos, deepes német Space Safari, a svéd Human Blue, a szintén német Magnetrixx, a lüktető, hipnotikus, mindig tökéletes hangzást produkáló SBK (a név mögött álló Sebastian Krüger dj-szettet is), a másik goaklasszikus Shiva Chandrának fiatalabb projektje, a nem kevésbé veretes Auricular. És a szervező Gammer szerint ez még korántsem minden. A jelenleg kiírt biztos fellépők csupán a kétharmadát jelentik a teljes programnak. Például várható két killerpsyban (neofullonban) utaztató formáció bookingolása is, melyet Homen, a nemzetközi szinten is egyre ismertebb hazai Para Halu egyik fele intéz. Kérdésünkre, hogy hány emberre számítanak ennyi nagynevű fellépőnél, Gammer azt mondta, számításaik szerint két és fél ezer embernél már nem buknának bele. A helyszín, a dabasi Kardos-tanya egyébként egy ralipálya mellett fekszik, de több előnye is van: található tó, vizesblokkok, teljes infrastruktúra, ami elengedhetetlen egy ilyen méretű eseményhez. Ráadásul, mint Gammer mondta, a népes budapesti goaszcénának is kedveznek ezzel, hiszen Dabas alig negyven kilométerre van a fővárostól.

Hétvégi partyajánló /2005. február 11.
Valentin-napi goapartyval nyitja meg újra a kapuit a legendás St. Tropez hajó, a másik hajón, az A38-on pedig a korábbi St. Tropez-bulik egyik házigazdája, a Chi a Budapestmassive-vel közösen tart bulit, Kraymonnal az élen. A Bladerunnaz szombaton a hatodik születésnapját ünnepli Pachában és a Coronitában, Klute-tal az élen, aki pénteken Mezőkövesden is játszik. De lesz Bootleg-balhé és Syberia Session, Pop Stream, azaz "csajozós fullon" a Hajógyárin, a holland Matthew Dekay szintén a Pachában, Tilos-farsang a Kultiban, folytatódik a Circus Maximus klubestje, a Slam Jr.-féle Strictly Terra-albumbemutatója. Gödöllőn, a Club Play lesz a helyszíne az este tízkor induló Techtime-nak, melyen ott lesz Diana d'Rouz Lengyelországból. Valentin-napra a legendás partyhelyszín, a St. Tropez állóhajó is visszatér, ahol a negyedik Valentrance goapartyt tartják pénteken. A Circus Maximus klubestjén Rony Basst, a Red Bull Master of Music dj-verseny győztesét látja vendégül. A szombati programokból nehéz lesz választani, hiszen a Pachában és a Coronitában Bladerunnaz 6th Birthday Bash buli várja a dárenbézereket, olyan fellépőkkel, mint Fresh, Klute és Nu:Tone (mindnyájan Albionból). Beugró háromezer-ötszáz, elővételben háromezer forint. Klute-ot pénteken is lehet hallani Mezőkövesden, a Braindeath buliján. Ugyanakkor, este kilenctől az A38 állóhajón szintén az Egyesült Királyság képviseletében zenél majd Kraymon. A Chi Recordings és a Budapestmassive közös rendezvényére ezerötszáz, elővételben és tagságival ezer forintért váltható jegy. Erre a napra a kecskeméti X-treme ajánlható a proghouse és -trance rajongóinak. A Syberia Sessionsön ott lesz az orosz Maxim Kuznyecov; a belépő éjfélig nyolcszáz, utána ezer forint lesz. A Hajógyári-szigeten található Naphall ad otthont a Cosmicord és a Maitréya Session One bulijának, ahol többek között hallhatjátok az izraeli Pop Stream liveactjét, mely várhatóan igazi "csajozós" fullon-psy-t hoz majd. Több terem és látványosságok is várnak itt; jegyek kétezer-ötszáz, elővételben kétezer forintért kaphatóak. A Trafóban szombat este Budapesti Bootleg-balhé, a zenéért a germán Sir Khan is kezeskedik. Székesfehérvárott pedig Showdown party a The Base-ben; aki kétezer forintért belépőt vált, a japán Takaaki Itoh muzsikáját is élvezheti. Szombaton este nyolctól gyűlnek a technoszerelmesek az I Love Technón, a Pécsi Sörházban, Budaival, Igor Do'Urdennel és a ragázó Gyurma mc-vel az élen. Ugyanekkor az esztergomi Origo Caféban, a Love and Bass 5-ön Ludmilla is a pult mögé áll.

Breakbeat Britanniából /2005. február 6.
Február 12-én a Chi Recordings és a Budapestmassive közös szervezésében fővárosunkban lép fel Kraymon (Streetwise), az Egyesült Királyságból. A szombat este kilenctől, az A38 állóhajón tartandó buli külföldi vendége először szerepel Magyarországon; s egy hétre rá már a Breakspoll gálán, a breakbeat nagyjait felvonultató esten játszik. Kraymon 2000-ben a legjobb szerzemény és legjobb producer díját is begyűjtötte a "Get Out There Live" szavazásán, azóta nem csupán a breakbeat és egyéb stílusok képviselőinek, hanem a zenei kritikusok többségének elismerését is elnyerte. Sorban adja ki saját trackjeit olyan kiadóknál, mint az En:vision, MBN, Freakabom, Boombox vagy a tavalyi Breakspoll szavazáson legjobb új cimkének választott Streetwise, és felkerült egy száma James Zabiela Renaissance válogatására. Az igazi nemzetközi figyelmet a 2003-as ausztrál turné hozta meg számára, amikor fellépett többek között a perth-i Ministry Of Sound estjén. Azóta a világ több pontján is rendszeresen játszik. A közös szervezésű bulin Naga képviseli majd a Chi kiadót, míg a Budapestmassive színeiben Minormajor fog pörgetni.

Partyajánló a hétvégére /2005. február 6.
Péntekre a Pachába a Vertex rendez drum'n'bass-bulit, a brit dj Logistics-szel az élen, miközben a Süss Fel Napban, a Hypnosison a Force Mass Motion lesz a fő attrakció. Aztán másnap a Palme-házba a Nowsoundra jön a finn Fanu, mialatt Chriss a Home-ban mutatja be új mixalbumát. Lesz még Farsangi What Da Funk?! és Farsangi Goabál is, az A38-on Bob Marley-emlékbuli, a Trafóban a reggae-s Planéte Bleue, illetve kétéves a Midnight Run technosorozat. Péntek este Hypnosis a Force Mass Motionnal a Süss Fel Nap-ban. A breakpartyn fellép még a Silencer formáció is, Nagy-Britanniából - jegyet ezerötszáz forintért válthatunk a Breakbeat.hu sorozatának Mechanika Különszámára. Másnap a Kultiplexben Farsangi What Da Funk?!, dj Eliottal, Pedróval, Haze-zel, Zotykával és Kanadakaosszal. A látványvilág a Kiégő Izzók, a Horror Brigád és az 1000% műve lesz. Szombaton tartja Chriss fő mixlemez-bemutató partyját, mégpedig a Home-ban. A főszereplő dj-szett mellett egy Quasar "fél-liveacttel" is készül. A jegyekért kétezer-ötszáz forintot kell fizetni a helyszínen, míg elővételben egy ezressel olcsóbb. Szombat este a Pachában a Vertex Essential Beats nevű buliját tartják a drum'n'bass és breakbeat jegyében. Ott lesz mások mellett dj Logistics Angliából. A belépő kétezer-ötszáz kerül a helyszínen. Ugyanekkor lesz Nowsound is az Olof Palme-házban. A szintén a törtütemek meghatározta party a fellépői között találjuk például a finn Fanut. Bejutás kétezer, elővételben ezerötszáz forint ellenében. Kashmirban szombat este este tíztől Moonlight Party, amelyen leginkább a technósok és a houserek fognak bulizni, a német Johnny Lamar és Chris White mellett a thaiföldi Max Creep zenéire; belépő kétezer forint. A mendei Club Prince-ben a második Midnight Run-születésnapot tartják. Itt ugyan csak magyar techno-dj-k adják a talpalávalót, de Benji kivételéverl mindenki párost játszik. Éjfélig tíz forint híján kétezer forintot kell fizetni, utána pedig egy ötszázassal többet. Bob Marley tisztelői az A38-on lazíthatnak, ahol a Ladánybene 27 mellett a szlovák Polemic, valamint a lengyel Paprika Korps is fellép. Az este kilenckor kezdődő dancehall-reggae-roots-bulira kétezer-ötszáz, elővételben kétezer forintért juthattok be. A programot otthonról is figyelhetjük, az [origo>play]-en. Ugyanezen a napon, a Trafóban Wobbly's Party, a külföldi vendég pedig a belga Planéte Bleue. A reggae, a hiphop és a break kedvelőinek itt csak egy ötszázast kell fizetniük a tikettekért. Szombat este Farsangi Goabállal ünnepeljük a Máv-partyk harmadik szülinapját, természetesen a MÁV-sporttelepen. Ott lesz többek között az osztrák Maxximus; a látványért a Trixx és Hyko felel. Belépés kétezer forint ellenében.

Meghallgatható !K7-rádiómixek
/2005. február 6.
A többek között Dj Kicks nevű cédésorozatáról ismert !K7 kiadó magyarországi terjesztéséért ezentúl a Neon Music felel. Ráadásul ezzel párhuzamosan a party.[origo].hu ezután nem csak a londoni Fabrictől kapja világhírű dj-k rádiómixeit, melyeket oldalunkon bárki meghallgathat, hanem a !K7-től is. A Studio K7 néven, eredetileg elsősorban videós munkákra létrejött cég immáron több mint tíz éve jelenteti meg kiadványait. A Dj Kicks keretében olyanok mixeltek neki egy-egy album erejéig, mint a Kruder&Dorfmeister duó, Andrea Parker, Claude Young, Kid Loco, a Stereo Mc's és a Nightmares on Wax, valamint a legfrissebbet jegyző Daddy G, a Massive Attack-ből. A nemrégiben lerövidített nevű, manapság csak !K7-ként futó kiadó saját zenészei között ugyancsak jól hangzó neveket találunk. Itt adja ki munkáit a Funkstörung, A Guy Called Gerald, Beth Hirsch, Herbert, a Tosca, a Terranova, a Smith&Mighty, Ursula Rucker és Swayzak. A !K7 kiadót 2005-től a Neon Music terjeszti itthon, melynek kiadói között ott van a híres-neves Ninja Tune és a Fabric is. A Neon Music közvetítésével januártól minden friss !K7-rádiómix meghallgatható lesz az [origo>play]-en.

Szólóalbum a Moloko énekesnőjétől /2005. február 6.
Várhatóan májusban jelenik meg Roisin Murphynek, a Moloko énekesnőjének szólóalbuma. A lemez címe Ruby Blue lesz, s már januárban jön az album előfutára, egy négyszámos ep. Ki gondolta volna, hogy a Moloko névnek köze van az általános iskolából ismert orosz szóhoz, amely magyarul annyit tesz: tej. Az elnevezés Anthony Burgess Gépnarancs című fantasztikus regényéből (Stanley Kubrick csinált belőle filmet) ismert, s a Korova tejbár, Moloko nevű pszichoaktív italát takarja. A Moloko együttes amolyan "hálószobaprojektnek" indult annak idején. Egy bulin egy tizennyolc éves vérbő ír leány (Roisin Murphy) leszólított egy harmincas éveiben járó sheffieldi producert, Mark Brydont. A dologból szerelmi kapcsolat lett, a szerelmesek pedig elkezdtek hülyéskedni Mark stúdiójában. Kiderült, a kishölgynek igencsak jó hangja van. Összejött egy pár szám, és kaptak egy lemezszerződést is. Ebből született első albumuk a Do You Like my Twight Sweater, 1995-ben. A lemez viszonylag jól fogyott, hiszen az akkor divatos triphop jegyeit viselte magán. A Fun For Me című track szerepelt a Batman és Robin zenéi között is. Az 1998-as I Am not a Doctor kapcsán viszont nem beszélhetünk sikerről. Már fölbomlást fontolgatták, amikor elkészült a Sing It Back Boris Dlugosch-féle house-remixe. A mix 1999 egyik legnagyobb slágere lett, és meghozta az áttörést a Roisinéknak. Ebből következett a 2000-ben kiadott Things to Make and Do átütő sikere, melyre már a "dance-es" stílusjegyek jellemzők. Így nem csoda, hogy az albumon jó pár sláger sorjázik (The Time Is Now, Pure Pleasure Seeker, Indigo). Elmúlt a szerelem, de a Moloko megmaradt. Sőt, az évek során a páros mögé egy koncertzenekar épült, amelynek vezéralakja a billentyűs Eddie Stevens. Legutóbbi lemezük, a Statues készítésekor már a zenészek is bevonultak a stúdióba. Az 2003-as Moloko-turné egyik állomása a Sziget volt, ahol emlékezetes koncertet adtak. Legújabban Roisin Murphy szólóalbumáról hallani, ezzel kapcsolatban az újév első napjaiban már konkrétumok is kiderültek. A lemez valószínűleg májusban kerül a boltokba, Ruby Blue címmel. Az énekesnő elárulta: lemezére nem együttesének dance-es vonala lesz jellemző. Hogy milyen az új zene, nem sokára kiderül, mert az album előzeteseként ugyanis januárban megjelenik egy négy dalból álló ep.

Hétvégi partyajánló /2005. február 3.
Péntek este Hypnosis a Force Mass Motionnal a Süss Fel Nap-ban. A breakpartyn fellép még a Silencer formáció is, Nagy-Britanniából - jegyet ezerötszáz forintért válthatunk a Breakbeat.hu sorozatának Mechanika Különszámára. Másnap a Kultiplexben Farsangi What Da Funk?!, dj Eliottal, Pedróval, Haze-zel, Zotykával és Kanadakaosszal. A látványvilág a Kiégő Izzók, a Horror Brigád és az 1000% műve lesz. Szombaton tartja Chriss fő mixlemez-bemutató partyját, mégpedig a Home-ban. A főszereplő dj-szett mellett egy Quasar "fél-liveacttel" is készül. A jegyekért kétezer-ötszáz forintot kell fizetni a helyszínen, míg elővételben egy ezressel olcsóbb. Szombat este a Pachában a Vertex Essential Beats nevű buliját tartják a drum'n'bass és breakbeat jegyében. Ott lesz mások mellett dj Logistics Angliából. A belépő kétezer-ötszáz kerül a helyszínen. Ugyanekkor lesz Nowsound is az Olof Palme-házban. A szintén a törtütemek meghatározta party a fellépői között találjuk például a finn Fanut. Bejutás kétezer, elővételben ezerötszáz forint ellenében. Kashmirban szombat este este tíztől Moonlight Party, amelyen leginkább a technósok és a houserek fognak bulizni, a német Johnny Lamar és Chris White mellett a thaiföldi Max Creep zenéire; belépő kétezer forint. A mendei Club Prince-ben a második Midnight Run-születésnapot tartják. Itt ugyan csak magyar techno-dj-k adják a talpalávalót, de Benji kivételéverl mindenki párost játszik. Éjfélig tíz forint híján kétezer forintot kell fizetni, utána pedig egy ötszázassal többet. Bob Marley tisztelői az A38-on lazíthatnak, ahol a Ladánybene 27 mellett a szlovák Polemic, valamint a lengyel Paprika Korps is fellép. Az este kilenckor kezdődő dancehall-reggae-roots-bulira kétezer-ötszáz, elővételben kétezer forintért juthattok be. A programot otthonról is figyelhetjük, az [origo>play]-en. Ugyanezen a napon, a Trafóban Wobbly's Party, a külföldi vendég pedig a belga Planéte Bleue. A reggae, a hiphop és a break kedvelőinek itt csak egy ötszázast kell fizetniük a tikettekért. Szombat este Farsangi Goabállal ünnepeljük a MÁV-partyk harmadik szülinapját, természetesen a MÁV-sporttelepen. Ott lesz többek között az osztrák Maxximus; a látványért a Trixx és Hyko felel. Belépés kétezer forint ellenében.

Vasárnapi extrák /2005. február 1.
Újra nyitva lesz vasárnap este a Királyi Pál utcai Extra. Ingyen forraltbor és kellemes downtempo várja majd a szombat utáni aftert hosszúra nyújtókat. Úgy látszik, egyre több hely kezdi felfedezni a vasárnapot. Ott van az évek óta működő Deep Smile Café a Süss Fel Napban, a Sunday Session Palotaival és Cadikkal - télen a Trafóban, nyáron szabadtéren. Emellett nemrég indult a Gyógyhatású esték Nagával és Betával a Nincs Pardonban, továbbá a Weekandbass sorozat a Kultiplexben. Az Extrában vasárnaponként dj Zohar, a "Huszonegyedik Századi Gyógyzene" névre keresztelt estek keretében dzsesszes downtempóval festi alá a forraltborozást. A bor egyébként ingyen lesz, amíg az ibrik tart, a kávézó pedig délután öttől éjjel kettőig lesz nyitva.