Fenntartani a lüktetést - egy német technokiadótól

Vágólapra másolva!
Heiko Laux a születésnapi Hyperen járt nálunk, Alexander Kowalskival érkezett, aki kiadójának, a Kanzleramtnak talán legnagyobb sztárja. A Viva-Eeelektro Free Magazinban is megjelent alábbi interjújában Heiko erről is beszél.
Vágólapra másolva!

Magyarországon leginkább a Kanzleramt címke kapcsán ismerjük a neved. Először jársz nálunk?
Igen, ez az első alkalom, hogy Magyarországon zenélek. A kiadómat '92-ben alapítottam, és a kiadó neve pedig az első zenémből származik. Akkoriban nyitottam egy bárt is, ott találkoztam olyan meghatározó arcokkal, mint Anthony Rother, Johannes Heil, Patric Lindsy, akik akkoriban mind kiadót kerestek. Hozzámszerződtek, kiadtunk pár számot, így indult az egész. Egyébként már ezelőtt is volt egy labelem, de ott nem volt elég anyag, amit ki tudtam volna adni.

Mi vezérelt a kiadóalapításnál?
Eleinte én is sok demót küldözgettem mindenfelé,'92-'93 környékén, de csak fanyalgós válaszokat kaptam. Erre bepöccentem és elhatároztam, hogy saját magam fogom kiadni a dolgaimat. Hogy sikerült, valamelyest bizonyítottam azoknak a labeltulajdonosoknak, akik nem akartak annak idején szerződtetni, hiszen ma már mind játsszák a zenéimet. Örülök, hogy sikerre tudtam vinni a kiadót.

Úgy tudjuk, Berlin nagyon meghatározó számodra.
Igen, és úgy gondolom, Berlin egyfajta igazi gyűjtőhely a technoarcoknak. De talán egész Európában, sőt a világban is. Hogyha technót készítesz Németországban, tuti, hogy Berlinben próbálsz szerencsét.

Mi volt a leginkább meghatározó a kiadó életében?
Az igazi áttörést Johannes Heil Reality to Midi albuma hozta meg. Az én saját első komoly sikerem pedig a Liquidism album volt.

Mire-kire vagy a legbüszkébb?
Amire igazán büszke vagyok az, hogy azok a technoelőadók, akikkel szívesen dolgozom együtt, már mind a kiadómhoz tartoznak. Itt van például Alexander Kowalski, aki igazi sikere a kiadómnak, ráadásul remek ember is. Diego pedig a legígéretesebb tehetség, biztos vagyok benne, hogy befutó, kasszasiker lesz a srác.

fotó: Békefi Gergely
Mixkirály

Mely kiadványod a legkedvesebb számodra?
A több megjelenés közül a legbüszkébb a Yoshitosinál megjelent remixemre vagyok, ezt Sammy Dee-vel készítettem. Ha jól emlékszem, ez volt az első amerikai megjelenésem. De ugyanígy szívesen gondolok a Missile-n megjelent dolgaimra is.

Milyen lemezeket hoztál magaddal Magyarországra?
Van nálam még mindig egy pár Jeff Mills-klasszikus, ami pedig a sajátjaimat illeti, a legrégebben cipelt darabom egy Missile lemez, a Revitalized. Ez olyan, ami igazán jól mixelhető, úgy írtam meg, hogy szórakozni tudjak vele mixelés közben, de sajnos ezt már nem igazán lehet kapni sehol, nem láttam boltban már évek óta. Hozzám nagyon közelálló lemez, nemcsak egy olyan, amivel pénzt kerestem, hanem olyan, ami igazán szívből jön. Ez a lemez kerül a legtöbbször elő a táskámból.

Milyen terveid vannak?
Sokkal több zenét szeretnék készíteni, de hogy mi lesz a következő igazán nagy durranás, nem igazán tudnám megmondani. Talán a kelet-európaik uniós csatlakozása hozhat majd egy vérfrissülést, új népek kultúrája szövődhet bele a technoszcénába. Mindig van esély az előrelépésre, csak tenni kell a dolgod, nem szabad megállni, folyamatosan fent kell tartani a lüktetést. Úgy gondolom, hogy ha sok új barátra teszel szert az új tagállamokból, sok új jó hangzás is fog születni. Remélem, hogy Magyarországról is lesz sok új barátom.

Viva-Eeelektro / Freee Magazin