Trixx: térhatás

Vágólapra másolva!
A budapesti partyélet estéről estére, színhelyről színhelyre más és más arcot mutat. A sokszínűség és a komplex élmény igénye egyre gyakrabban tükröződik a látványban, amely a mindenkori dekoros csoport dolga. A főleg psytrance-eseményeken tevékenykedő Trixx Visual az egyik legismertebb ilyen formáció, a szabadtéri bulikra járók biztosan találkoztak már az éjszaka Trixx-módra megálmodott díszleteivel.
Vágólapra másolva!

"Azok az idők elmúltak, hogy leraknak négy hangfalat, aztán hadd szóljon. Aki kifizet többezer forintot egy belépőért, az szeretne igényesen szórakozni, és ebben a dekoráció nagyon fontos szerepet játszik" - véli Mezey Tamás, a Trixx dekorszekcióért felelős alapító tagja. "Az utóbbi időben többször kaptunk olyan instrukciót a megbízótól, hogy mindegy, csak olyan legyen a dekor, amilyen még seholsem volt - mutat rá az exkluzivitás fontosságára.

A Trixx tevékenysége annyiban feltétlenül új szemléletet tükröz, hogy náluk a látványelemek nem önálló életet élnek, hanem szervesen összeépülnek a teljes produkcióval. Érthető, hiszen eleinte egyszerűen bulikat szerveztek, majd elkezdtek saját dekókat gyártani, hogy emeljék a színvonalat. Mindez olyan jól sikerült, hogy mások kérdezgetni kezdték, nem mennek-e máshova is dekorálni.

"Tíz éve létezünk, profi módon három éve működünk. A kedvesem, Antal Márti viszi a bodyartot, jóbarátom, Csongrádi Csaba felel a "tüzes show-ért". Márti tavaly Hollywoodban elvégezte az egyik legkomolyabb maszkmesteri tanfolyamot, de partykon többnyire persze a hagyományos sminkmunkát végzi. A tűzzsonglőröknek komoly konkurenciával kell szembenézniük, ezen a területen már többen megvetették a lábukat" - mondja Mezey Tamás.

A Trixx egy-egy kompozíciója sokak szerint művészi színvonalú, Tamás azonban nem így gondolkodik. "Inkább iparosnak tartom magam, aki precízen elvégzi, amit rábíztak. A megrendelőnek van egy, néha igen határozott elképzelése, én pedig legyártom: ez iparosmunka. Aztán amikor saját magam alkothatok, az már lehet, hogy művészet, mert ott tényleg önkifejezek."

A dekorációkat döntően három anyag alkotja. Több kilométernyi, különlegesen festett fonál, úgynevezett uv-színekben (sárga, piros, zöld, narancs, rózsa); ezt külföldről kell behozni. Jellemzője, hogy ibolyán túli fényben sajátos, fluoreszkáló látványt mutat. Ezen kívül kell egy nagyobb tétel faléc, ezek adják a merevítő szerkezetet. Végül szükséges még néhány tízezer darab szög és csavar, valamint drótok az összetartás végett.