Multifunkci, fullextra

Vágólapra másolva!
Budapest szórakozóhelyeit bemutató csapatunk ezúttal az Extra kávézót vettük célba. Kellemes, meleg, családias hangulatú hely, a belvárosban, a Királyi Pál utca szűkebbik részén. Nem mellékesen esténként egy underground elektronikus zenei klubra lelünk, ha benézünk a cégér mögé.
Vágólapra másolva!

Az Extra 2002 áprilisában nyílt meg, az egykori Marino Mediterrán Étterem helyén. "Hallottam, hogy kiadó a helyiség, és régóta akartam nyitni egy helyet, ami lehet akár kocsma, akár kávézó-teázó, esetleg klub, tehát sok minden egyszerre" - emlékszik Kocsis Balázs tulajdonos. Nyitáskor a belső tér kialakításában sokat segített a szintén belvárosi Szimpla stábja. Ez magyarázza a nevet is, amely a Szimplához képest nyújtott extrákra utal (dj-program, tánctér, kiállítás stb.)

Mikor bebotlunk az Extrába, mondjuk péntek este, kétségbe is eshetnénk: hol van itt a tánctér, különben is, mi ez a luk, egyébként meg bazi nagy a sor, vazze. Mielőtt teljesen bekakkantanánk, észreveszünk egy lépcsőt lefelé, a bárpult előtt, és egyet fölfelé, mögötte. Lent a tánctér, majd oda is lejutunk, de előbb sör, meg valami Becherovka, a sorban ismerősök, úgyhogy lökdösődni sem kell.

Míg várunk, van időnk körülnézni. Faszékek, -asztalok, a falon grafikák, fotók vagy képek. (A kiállítás programja havonta változik. Az üzletvezető várja olyan fiatal képzőművészek jelentkezését, akik szeretnék kiállítani alkotásaikat.).

Végre, sorra kerülünk, a csapos srác vágja, ihatunk viszont olcsó sört és páleszt. Az árukészlet direkt úgy van összeállítva, hogy azínyencek és a hatásvadászok igényeit is kielégítse.

Fent a többiek kényelmes fotelekben cigizgetnek, röhögcsélnek, pörög-forog a kocka az asztalon. Dobálunk mi is egy-két partit, mielőtt legurulunk a tánctérre. Tánc előtt brunz. A vécé pirkadatkor már elég durva, de ezen nincs mit csodálkozni, szombat hajnalban Sike József sportlövő sem talál mindig a tízesbe.

A tánctéren már áll a bál, Gólem játszik odafönt. Ropnánk hajnalig, ha lenne hely, de leginkább punnyadó, dunhákon fekvő emberek között botladozunk, néha azért elkapjuk a ritmust is. Öt óra, zárás, hadd maradjunk még!

Ballagunk a városban, a Ferenciek tere magasságában. A belváros legszebb része, Egyetem tér, majd Királyi Pál utca 6. Nézzünk be az Extrába. Vajon milyen délután? Egyetemisták dumálnak, megy a kártya és a sakk, mások újságot olvasnak, szerelmesek enyelegnek, néhányan a kiállított képeket bámulják, páran pedig délutáni sziesztájukat töltik a felső szinten. Kellemes, chilles zene fest alá. Iszunk egy sört, csocsóznánk is - ha lenne asztal.

Az Extra hétköznap reggel kilenctől hajnal ötig, hétvégén délután öttől hajnal ötig tart nyitva. Délután kellemeset lazíthatunk, este nagyot bulizhatunk és reggel már itt szürcsölhetjük a kávénkat.

Peter Poppara

Fotó: Békefi Gergely
Fotó: Békefi Gergely