Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Pápay József

Személyes adatok
Születési hely, idő: Fűr, 1939. 06. 29.

Foglalkozás, beosztás
Okl. olajmérnök, egyetemi tanár, tanácsadó-szakértő

Tanulmányok
Egyetem: okl. olajmérnök, Nehézipari Műszaki Egyetem, Miskolc, 1957-1962
Egyetemi doktor, Nehézipari Műszaki Egyetem, Miskolc, 1968
Posztgraduális képzés, Scoula Enrico Mattei, Milano, Olaszország, 1969-1970

Tudományos fokozatok, címek
Műszaki tudományok kandidátusa (MTA), 1975
Műszaki tudományok doktora (MTA), 1984
MTA levelező tagja, 1998
MTA rendes tagja, 2004

Munkahelyek, beosztások
Egyetemi tanár, Miskolci Egyetem
Tanácsadó-szakértő, MOL NyRt.

Szakterülete, szakmai tevékenysége
Pápay József négy és fél évtizedes, magyar és nemzetközi vonatkozásban is kiemelkedő, szakmai, műszaki-tudományos, innovációs és oktatói tevékenysége a kőolaj- és földgáztelepek, valamint a föld alatti gáztárolás művelési technológiáinak kidolgozása, felülvizsgálata és ellenőrzése szakterületeket fedi le. A több mint négy és fél évtizedes pályafutása alatt bejárta a szakmai beosztások minden lépcsőfokát; csaknem öt évet külföldön dolgozott ezen a szakterületen.
Munkássága elsősorban a magyar kőolaj- és földgáztermeléshez kapcsolódik (OKGT ill. MOL-Nyrt), amely olyan jelentős méretű iparág, hogy az elmúlt 45 év alatt mintegy 250 millió tonna kőolaj-egyenértéknek megfelelő szénhidrogént (kőolaj és földgáz) termeltek ki, és 3,6 milliárd m3 térfogatú föld alatti gáz-tárolótér került kiépítésre, ahol ez idáig mintegy 70 milliárd m3 gázt tároltak az ország energiaigényeinek biztonságos kielégítésére, a szezonális gázigények biztosítására.
A négy és fél évtizedes ipari tevékenysége során több mint 170 tanulmány készítésében vett részt munkatársakkal, mint technológus, irányító rezervoármérnök és témafelelős ill. koordinátor. Ezeknek több mint 90% meg is valósult. Ezek a tanulmányok felölelik Magyarország szinte valamennyi jelentős kőolaj- és földgáztelepének kitermelés technológiájának kidolgozását, megtervezését, valamint a föld alatti gáztárolók megtervezését ill. a létesítésük után üzemelő technológiák felülvizsgálatát és szükség esetén módosítását.
Ezeknek a tanulmányoknak, művelési terveknek a gazdasági jelentősége óriási, tekintettel arra, hogy ezek jelentik a projektek (megvalósítandó gazdaságos kőolaj és földgázbányászati művelési eljárások és/vagy megoldások) műszaki alapját ill. a realizálás esetén a művelés hatékonyságának ellenőrzését. Egy-egy ilyen művelési projekt megvalósítása a jelenlegi árakon több tízmilliárd Ft, gyakran százmilliárd nagyságrendű, de ennek a többszöröse is előfordulhat.

Oktatási tevékenysége

Miskolci Egyetem Olajtermelési Tanszék, 1968-
Miskolci Egyetem Olajtermelési Tanszék, egyetemi tanár 1992-
Freibergi Bányászati Egyetem (Németország) és Ain Sams Geológiai Egyetem (Egyiptom) meghívott előadója.
Mérnöktovábbképzés - nemzetközi konzulens: Japán (JNOC), Líbia (AGOCO), Ausztria (HOT, VOEST ALPINE), Irak (INOC) és korábban a volt KGST országok.
Society of Petroleum Engineers 1997-től Distinguished Lecturer, földalatti gáztárolás szakterületén a világ különböző részein továbbképző előadásokat tartott.

Tudományos tevékenysége

Technológiai tervező és elemző munkássága mellett a tudományos elméleti tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy hazánkban korszerű szemléletű szénhidrogén-bányászat valósuljon meg. Elméleti munkásságának eredményeit Magyarországon bevált gyakorlatként alkalmazzák, és számos fontos tudományterületen ezen eredményeit nemzetközileg is elismerik.
Eddigi tudományos munkásságát 95 db publikáció, 91 db előadás (a fele külföldön) és 5 db könyv (részben társszerzőkkel) tartalmazza.
Ki kell emelni az Akadémiai Kiadó gondozásában angol nyelven megjelent két könyvét.
"4D Numerical Modeling of Petroleum Recovery" (2001). A könyv alapvetően fontos a hazai egyetemi oktatásban és PhD képzésben.
"Development of Petroleum Reservoirs.Theory and Practice" (2003). Az MTA a könyvet Akadémiai Nívó Díjjal jutalmazta.
A könyv mind nemzetközileg mind hazai szempontból nagyjelentőségű tekintettel arra, hogy az emberiség energiaigényének közel 65%-t biztosító természetes előfordulású szénhidrogének kitermelési technológiáival foglalkozik.
Nemzetközi elismertségét jelenti a sok neves és kiváló külföldi szakembertőt kapott pozitív visszajelzés és a külföldi egyetemeken az egyetemi képzésben való alkalmazása is. A könyvet USA-ban, California-Stanford Egyetemen és Németországban a Clausthal Bányászati Egyetemen Ms és PhD képzésben mint javasolt szakirodalmat alkalmazzák. A Miskoci Egyetemen a szakterületen a könyv oktatási alap.