Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

antiklinális csapda
Felboltozódás. A pórusos és permeábilis kőzetet át nem eresztő kőzet fedi, a kőolaj és a földgáz így csapdázódhat. A környezetétől éles határfelületekkel elválik így a felkutatásuk viszonylag probléma mentes

anyakőzet
Rendszerint sötétszürke-fekete, finomszemcsés, szerves anyagban gazdag üledékes kőzet (agyag márga, karbonátok)

bbl
Hordó; 1bbl = 0,159m3

Campbell, Colin (1931- )
Az elsők között, a világ csökkenő kőolaj-kitermelésére vonatkozó elméletet Campbell amerikai geológus publikálta a Scientifican American tudományos folyóirat 1998. márciusi számában. Az elméletben a készletek kimerülésének gondolatával foglalkozott, ezt nevezik olajhozam-csúcs elméletnek, vagy röviden olajcsúcs-elméletnek (angolul: peak oil theory). A dolog lényege a következő: a Földön a lélekszám növekszik, és ezért növekedni kell az energiatermelésnek is. Egyébként már az is igaz, hogy egy ember is többet fogyaszt, mint korábban, így állandó népesség mellett is egyre több erőforrást használnánk. Ezek a folyamatok hatványozódó (exponenciális) erőforrás-felhasználást eredményeznek, elsősorban a pazarló energiafelhasználás esetén. Létrehozta az ASPO (Association of Peak Oil) szervezetet, amely a fogyó szénhidrogén készletek előrejelzésével foglalkozik. Sokan támadják a módszerüket.

cuft
cubic feet, köbláb; 1 cuft = 0,02832 m3

csapda
A tárolókőzet és a fedőkőzet olyan szerkezetet formáljon, amelyből a kőolaj és földgáz nem tud tovább migrálni.

fluidum
kőolaj, földgáz (és víz)

fosszilis energiahordozó
kőszén, kőolaj, földgáz (nem megújuló energiaforrások)

földgázhidrát
Gázhidrát a gázok szilárd oldatainak tekinthető, kristályos anyag , amely a földgáz(metán)és vízmolekulák asszociációja útján képződnek, gazdaságos kitermelése még nem megoldott

geofizika
A geofizika vizsgálati tárgya a Föld egésze, alakja, kialakulása, felépítése, vagy a most is folyamatban lévő változások. Feladata a Föld kérgében előforduló hasznosítható nyersanyagok felkutatása, az emberi tevékenység számára fontos földtani adottságok megismerése. Nagyobb létesítmények helyének kiválasztásához, majd tervezéséhez elengedhetetlen a geofizikai előkészítés. Egyre fontosabbá válnak a környezet védelmével kapcsolatos feladatok, a gondatlanságból okozott károk, szennyezések felmérése, megelőzése.

gőzbesajtolás
Elsősorban a jó áteresztőképességű és nagy porozitású homokkő kőzetekben lévő viszkózus kőolaj kitermelése céljából sajtolják be a nagynyomású gőzt a kőzetbe

készlet
Gazdaságosan kitermelhető mennyiség

kihozatali tényező
A gazdaságosan kitermelhető mennyiség és a pórusokban lévő összes mennyiség hányadosa

konvencionális készlet
Könnyen, olcsón kitermelhető készlet.

litológiai csapda
A kőzet keletkezése vagy a diagenezis során keletkezik. A tárólókőzet rétegeinek oldalirányú és függőleges, záródása hozza létre, környezetétől való elkülönülés elmosódott, ezért felkutatásuk problematikus.

metamorfit
Az eredeti kőzet szerkezet (üledékes, magmás vagy akár metamorfit) nyomás, hőmérséklet vagy kémiai hatásra átalakul és egy új szövetszerkezetű kőzet keletkezik.

olajhomok
Olyan nehéz kőolaj (nagy viszkozitású kőolaj, bitumen), amely konszolidált ill. konszolidálatlan homokkőben halmozódott fel. Kitermelésük felszíni bányászattal történik (kezdeti megoldás), majd zárt edényekben 400-500 °C-ra hevítik a bitumenes kőzetet ill. oldószerek alkalmazásával nyerik ki a kőolajat. A kitermelésnél áttörést jelentett az olaj termelési módszerek alkalmazása, amikor is két egymás alatt elhelyezkedő párhuzamos vízszintes kutat fúrnak: az egyikbe (felsőbe) gőzt sajtolnak be, a másikba pedig a lecsökkent viszkozitású olajat összegyűjtik Hatalmas mennyiségek vannak belőle, főleg Kanadában és Venezuelában. A magas olajárak és az olajtermelési módszerek bevezetése ma már gazdaságossá teszik a kitermelésüket.

olajkibúvás
Amikor a mélyben képződött kőolaj a csapda hiánya miatt a felszínre szivárog, vagyis migrál.

olajpala, olajmárga
Olyan kőzetek, amelyek szerves anyag tartalma (kerogén) még nem alakult át kőolajjá, gazdaságos kitermelése még nem megoldott.

öröktűz
Amikor a mélyben képződött fölgáz a csapda hiánya miatt a felszínre szivárog és itt meggyullad.

permafroszt terület
Az év minden időszakában átfagyott talajú terület

permeabilitás
áteresztőképesség

porcelinit
Átalakult kemény kőzet, a porcelánra emlékeztető szövet szerkezettel

porozitás
Szilárd anyagok felépítésére jellemző tulajdonság. A pórusok térfogatának aránya a kőzet összes térfogatához (kőzetanyag térfogata+ pórusok térfogata). Tehát az "üregesség" mértékszáma.

primer energiaforrás
Azonnal alkalmazható energia.

USGS
Egyesült Államok Geológiai Szolgálata