Mesés lelkiterror

Vágólapra másolva!
A faun labirintusa egy lenyűgöző látványvilágú, megható mese - kifejezetten felnőtteknek. Ha szeretnéd megnézni, csak válaszolnod kell egy könnyű kérdésre, és premier előtt megtekintheted az [origo] filmklub vetítésén.
Vágólapra másolva!

A mexikói Guillermo del Toro szemlátomást vonzódik a "sötét oldalhoz", erről tanúskodik Mimic című horrorja és Ördöggerinc című, a Franco-érában játszódó drámája, de a Penge 2 vagy a Pokolfajzat témája sem éppen szívmelengető. Finanszírozási nehézségek miatt két és fél évbe telt, hogy A faun labirintusa elkészüljön, de a rendező most először nem hagyta, hogy bárki beleszóljon a munkájába, és pontosan olyan filmet készített, amilyet akart. Csak hálásak lehetünk neki: egy gyönyörűséges, fájdalmas mese született felnőtt nézőknek.

Főhőse egy Ofelia (Ivana Baquero) nevű kislány, aki a második világháborút követő időszakban nehéz napokat él meg: édesapja meghalt, édesanyja (Ariadna Gil - Salamina katonái) egy kőkemény kapitányhoz (Sergi López - Enyém vagy!) készül hozzámenni, akitől gyermeket vár, ráadásul az ijesztő új életet egy teljesen új helyen kell megkezdeniük. Ofelia saját fantáziája birodalmába menekül a valóság elől, egy félelmetes, de varázslatos helyre, ahol furcsa lények nehéz próbák elé állítják őt. A külvilágban történő borzalmak és a mesevilág eseményei párhuzamosan bontakoznak ki a filmben, amelynek fantasztikus látványvilágát az elmúlt évek gyermekded fantasy-jai meg sem közelítették.

A rendező - aki amatőr festőként is tevékenykedik - egy interjúban így mesélt a film ötletének megszületéséről: "A legelső dolog, ami útjára indította ezt a filmet egy gyerekkori élményem volt a nagyanyám házában. Éjszakánként a hálószobámban levő ruhásszekrényből egy kecskeember jött elő. A kecskeembertől való félelem emlékéből évekkel később egy rajz született, amely azt a faunt ábrázolta, aki A faun labirintusa központi figurája. Emellett Goya festményei is inspirációt adtak a film hangulatának megteremtéséhez."

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Guillermo del Toro a Pokolfajzat folytatását fogja hamarosan Magyarországon forgatni.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt március 7-én szerdán 20 órára a Puskin mozi nagytermébe (1053 Budapest Kossuth Lajos utca 18.):

Ámon Lilla, Antal Miklós, Bandzi Anita, Balázs Péter, Barabás Sándorné, Bátor Gergő, Berényi Máté, Deák András, Erdélyi Mihály, Farkas Péter, Fehér Attila, Fejes Györgyi, Fekete Melinda, Gazsó Róbert, Hámori György, Henkey Gyula, Hoffmann Tamás, Horváth Eszter, Iljovszki Aleko, Jánoska Kálmán, Jóna Tibor, Kárász Dániel, Keresztes Alexandra, Kiszely András, Kléri Judit, Kobolak zoltan, Lovas Franciska, Málinger Mónika, Márti Török, Márton László, Matula Zsuzsanna, Mazán Ilona, Messzi Nóra, Mónus Sándor Szilveszter, Németh Júlia, Novák Norbert, Oláh Judit, Orsai Timea, Ördögh Katalin, Paulics Petra, Perczel Attiláné, Radnóti Sándor, Rátkai Anett, Rinkács Zsolt, Schafer Zsanett, Schurk András Attila, Selmeczy Attila, Somlai Melinda, Stefán Zoltán, Sulyok Henrietta, Szabó Viktória, Szászi Ibolya, Sztankovánszki Gábor, Tamás Csilla, Tomka Edit, Tuska Miklós, Vági Zsuzsanna, Vajay Sándor, Valasek Viktória, Váradi Helga, Zsigmond József, Zsikla Judit

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!