Vérüket a szigetért

Vágólapra másolva!
Clint Eastwood Levelek Ivo Dzsimáról című második világháborús filmjében rendhagyó módon az amerikaiak ellenfelének, a japánoknak a szemszögéből ismerheted meg a háború egyik legvéresebb csatáját. Játssz velünk, és megnézheted ingyen az Oscar-díjkiosztó napján tartott [origo] filmklubos vetítésen.
Vágólapra másolva!

A négyszeres Oscar-díjas Clint Eastwood tavaly két filmet forgatott a második világháború véres Ivo Dzsima-i csatájáról, ezek közül a Levelek Ivo Dzsimáról az összeütközés japán oldalát mutatja be. A több mint egy hónapon át tartó csatának az amerikai és a japán fél számára is hatalmas tétje volt, mert a kis sziget Japán "bejáratát" jelentette. A csatában összesen több mint 24 000 katona veszítette életét, de ebből csak 4000 volt amerikai. A film két főhőse a katonai ranglétra két végpontján helyezkedik el: megismerjük a japán csapatot irányító Kuribayashi tábornok dilemmáit és a civil életben pékként dolgozó Saigo közlegény szenvedéseit.

Forrás: [origo]

A tábornokot Ken Watanabe formálja meg, akit ismerhetünk többek közt Az utolsó szamuráj-ból és az Egy gésa emlékiratai-ból, a Saigót alakító huszonhárom éves Kazunari Ninomiját viszont még nem nagyon láthattuk semmiben. A filmet négy Oscar-díjra jelölték: a legjobb film és a legjobb rendezés mellett a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb hangvágás elismerésére is esélyes.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

A Levelek Ivo Dzsimáról című film Clint Eastwood által rendezett "ellenpólusa" A dicsőség zászlaja.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt február 25-én vasárnap 19 óra 15 percre a Palace MOM Park mozi 2-es termébe (1123 Budapest, Alkotás út 53.):

Ács Zoltán, Álland Zoltán, Apáti-Nagy Judit, Babos Zoltan, Bakos Nóra, Balázs Horváth, Ben O'Brien, Bencze Fruzsina, Berinkei Ildikó, Berta Bianka, Boros Katalin, Cseszneki Edina, Csizmadia Gergely, Dechert Anna, D-Nagy Lajos, Domahidi Szabolcs Ákos, Gyárfás Krisztina, Égető Eszter, Földi Sándorné, Garai Róbert, Gáspár Petra Gizella, Görög József, Gyémánt Ádám, Hoffmann Balazs, Jeszenszky Réka, Juhász Brigi, Kameniczky Péter, Katona László, Kiszely Edda, Kléri Judit, Knipper Benjamin, Kusmiczki Dániel, Magyar Anna, Málinger Mónika, Marton Marcell, Michnik Ottó, Muszatics Péter, Neumann Tamas, Oravecz Gabi, Orsai Georgina, Oszlanszky Gábor, Öhler Zoltán, Páli Mirella, Pehi Anna, Péntek Ferenc, Pichler László, Porkoláb Márton, Prisztavok Zoltán, Répási László, Rybaltovszki Péter, Schmidt Gyöngyi, Schurk András, Seregély Ildikó, Sevinger Balázs, Strenner László, Susztár Zoltán, Szabó Áron, Szabó Róbert, Szabó Viktória, Szarka Tünde, Székács Dániel, Toldy-Ősz István, Tripolszky Orsolya, Vass Béla, Végh Zsófia Borbála, Vigyázó László, Welhammer Zsolt, Zarand Kornél

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!