Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A versailles-i békerendezés
Négy egymást követő békeszerződés az antant és a központi hatalmak között az első világháború lezárására. Az első békeszerződést az antant és Németország írta alá 1919 júniusában Versailles-ban, ezt követte az újonnan létrejött osztrák köztársasággal kötött szerződés 1919 szeptemberében Saint-Germain-en-Lay-ben, majd a harmadik, melyet 1919 novemberében írtak alá Bulgáriával Neuillyben. Magyarország 1920. június 4-én írta alá a békeszerződést a Nagy-Trianon (!) palotában. Törökország utólag megkérdőjelezte a Sévres-ben megkötött békefeltételeket, 1923-ig Musztafa Kemál Atatürk vezette a fegyveres ellenállást, melyet az 1923-ban megkötött lausanne-i béke zárt le.

Kant, Immanuel (1724-1804)
Német filozófus, a klasszikus német filozófia és esztétika megalapítója. Fő műve A tiszta ész kritikája, melyben megpróbálta áthidalni a tapasztalatot hangsúlyozó empirizmus és a magyarázatot előtérbe állító racionalizmus közti szakadékot.

Machiavelli, Niccolo (1469-1527)
Itáliai államférfi, a reneszánsz egyik kiemelkedő alakja. 1512 és 1520 között visszavonult a firenzei közélettől; 1513-ban megírta A fejedelem című főművét. A gátlástalan politikai ellenfelekkel szemben a ravasz és hitszegő politikát minősítette célravezetőnek, ebből ered a "machiavellista" fogalma, melyet etikátlan, hatalomra törő emberekre szoktak alkalmazni.

Hegel, Georg Wilhelm Friedrich (1770-1831)
Német filozófus, akire a romantika és Kant munkássága hatott döntően. Filozófiájában a fejlődés minden szakaszát valamilyen tézis és egy ennek ellentmondó antitézis alkotja. Hegel dialektikus felfogását Karl Marx is átvette.

Matteotti gyilkosság
Mussolini, a fasiszta Olaszország vezetője, hogy hatalmát jobban megszilárdítsa, 1924-ben új választási törvényt fogadtatott el, és az április 6-án lezajlott választásokat már ez alapján tartották meg. A fasiszta terror ellenére a siker mégsem volt átütő Mussolini és pártja számára. Az új parlament nyitóülésén Giacomo Matteotti, a reformista szocialisták egyik vezetője kétségbe vonta a választás tisztaságát, és vizsgálatot követelt. Néhány nap múlva fasiszta aktivisták meggyilkolták, ami súlyos politikai válságot okozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről