Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az előadás fő kérdése az ember és a történelem kapcsolata. Mi a történelem, kik "csinálják" a történelmet, van-e egyáltalán történelem? Mi a történész feladata, ha egyszer cáfolhatatlan történelem mint olyan nem létezik? Gondolhatjuk-e, hogy a történelem valami magasabb rendű céllal bír? A gondolatmenet Odo Marquard és Francis Fukuyama történelemfilozófiai téziseit érintve kísérel meg válaszokat adni ezekre a kérdésekre, problémákra.

I. Mese vagy történelem?
Az elmúlt évtizedekben a történettudomány súlyos elméleti kérdésekkel szembesült, melyek magának a történelemnek mint racionálisan vizsgálható entitásnak a létét is kétségbe vonták. Fontos kérdés, hogy hogyan rekonstruálható a szubjektív narratívák tömegéből a történelem, s fontos, hogy elhatároljuk azokat a területeket, melyek kevesebb kétséget vetnek fel, s tárgyiasult történelemként vizsgálhatóak.

II. Ki "csinálja" a történelmet?
Odo Marquard történelemfilozófiája azt a kérdést állítja középpontjába, hogy a különböző korok embere kit tekintett a történelem alakítójának. A történelem modern fogalma az újkor szüleménye. A huszadik századi traumák után újra kulcskérdéssé vált, hogy vajon meddig terjed az ember történelemformáló hatalma és képessége.

III. Vége van-e a történelemnek?
Sokszor idézik Francis Fukuyama híres elképzelését, mely szerint a 20. század vége, a totális diktatúrák összeomlása és az általános demokratizálódási folyamat a történelem végét jelenti. Akár az elmúlt évszázad történelmére pillantunk, akár a kortárs tendenciákat vesszük figyelembe, el kell rajta gondolkodnunk, hogy vajon kimerülnek-e az emberi célok a demokrácia - legalábbis formális - megvalósulásával.

elkezdem olvasni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről