Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap hozott határozatai szerint kampánycsendet sértett a Magyar Rádió, mint műsorszolgáltató, mert Vasárnapi Újság című műsorában a választók befolyásolására alkalmas információkat jelentetett meg.
Vágólapra másolva!

Az egy ellenszavazattal hozott határozatot megelőzően a testület meghallgatta Wittner Máriának az említett műsorban elhangzott beszédét. Az OVB tagjai szerint a szöveg ugyan formailag 1956-ról szól, de tartalmi összefüggéseiben aktuálpolitikai utalásokat is hordoz.

Véleményük szerint a szövegösszefüggésekben megjelenő pozitív és negatív értékelések egyes jelölő szervezetekhez is köthetők. Sándorfi György, a bizottság egyik független delegáltja - aki elvben egyetértett a műsorszolgáltató törvénysértésével - elutasító szavazata indoklásául azt mondta, hogy az OVB ezekben az ügyekben legfeljebb másodfokon eljáró testület lehet.

A Vasárnapi Újságban elhangzottak kapcsán egy magánszemély, valamint az SZDSZ fordult beadvánnyal az OVB-hez. A testület ugyanakkor elutasított egy, a Vasárnapi Újságot általában kampánycsend-sértőnek minősítő beadványt. A testület indoklása szerint ugyanis a beadványt megfogalmazó magánszemély nem jelölte meg azt, vagy azokat a konkrét szövegrészeket, amelyek - véleménye szerint - alkalmasak lehettek a törvénysértésre.

Nem határozott az OVB a Szabad Demokraták Szövetségének beadványáról, amelyben a párt arra hívta fel a figyelmet, hogy szerintük vasárnap délután a Filmmúzeum megsértette a kampánycsendet. A beadvány szerint a televíziós csatornán vasárnap délután egy Egerszegi Krisztináról szóló film volt látható, amelyben többször szerepelt Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott főpolgármester-jelölt, valamint Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke. Az OVB úgy határozott, hogy mindaddig nem döntenek az SZDSZ beadványáról, amíg meg nem tekintik a kérdéses filmet.