2006-ban külföldiek is szavazhatnak majd

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság elnöke szerint négy év múlva már más szabályok szerint kellene bonyolítani az önkormányzati választásokat. Ha Magyarország az EU tagja lesz, akkor az itt élő, tagállamokból származó külföldieknek is választójoguk lesz.
Vágólapra másolva!

Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke szerint négy év múlva meg kellene változtatni a választási törvényt. Ha Magyarország az Európai Unió tagja lesz, akkor mindenképpen választójogot kapnak az önkormányzati szavazásokon azok a külföldiek, akik Magyarországon élnek, és valamely EU tagország állampolgárai. Ficzere azonban más változtatásokat is javasol.

Az Info Rádiónak elmondta, szerinte fölösleges a kampánycsend intézménye, ezért négy év múlva már nem kellene megtiltani, hogy a szavazás előtti napon népszerűsítsék magukat a jelöltek. Jelenleg a kampánycsend alatt híreket sem lehet közölni a jelöltekről, így arról sem, hogy ki sértette meg a kampánycsendet.

Ficzere harmadik javaslata szerint lehetőséget kellene adni a külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak, hogy a magyar nagykövetségeken szavazhassanak.