Kovács: Orbán ne fenyegessen bennünket

Vágólapra másolva!
Kovács László, az MSZP elnöke egyre konkrétabban fenyegetőzik az előrehozott választásokkal. Az EU-s csatlakozás terén nem lehet a kormányt zsarolni: ha Fidesz nem szavazza meg a szükséges alkotmánymódosítást, akkor új választások segítségével szerezné meg a kétharmados többséget a koalíció - jelentette ki.
Vágólapra másolva!

Ha a Fidesz nem szavazza meg az alkotmánymódosítást, akkor a kormány nem tehet mást, mint a néphez, a választókhoz fordul segítségért - erősítette meg az MSZP elnöke, Kovács László a párt hevesi kampánygyűlésén, hozzátéve: ne fenyegessen Orbán Viktor azzal bennünket, a kormányt, az országot, a nemzetet, hogy ha nem úgy csináljuk, mint ahogy ezt ő gondolta, nincs uniós csatlakozás.

A szocialista párt elnöke ugyanakkor bízik abban, nem kerül sor az előrehozott választásokra, mert szavai szerint talán a Fidesz is belátja, hogy nagyon súlyos felelősséget vállal magára. Ugyanis a választás arról szólna - tette hozzá -, hogy kétharmados többséget kap-e az a két párt, amelyik elkötelezett a csatlakozás és az alkotmánymódosítás iránt. Nem fenyegetni akartam én ezzel a Fideszt, csak értésükre adni, hogy a kormányt ebben az ügyben, ami a nemzeti érdekeket érinti, nem lehet zsarolni - fogalmazott Kovács László.

Orbán Viktor előző miniszterelnök korábban feltételeket szabott az alkotmánymódosításra adott Fidesz-szavazatokért (Széchenyi-terv folytatása, a földtörvény visszamódosítása, valamint jövőre a kormány által tervezettnél nagyobb mértékű béremelés), amit az MDF elnöke, Dávid Ibolya is rosszallt.

Az Orbán Viktor által támasztott feltételekről szólva hangsúlyozta, hogy a kormánynak esze ágában nincs módosítani a földtörvényt. Azért módosítottuk, hogy a földtulajdonosok érdekeit jobban védje, a földhasználat biztonságát erősítse, és kizárja a színfalak mögötti földosztogatást a klientúra számára - szögezte le.

A Széchenyi-tervet illetően közölte, hogy folytatná a kormány, csak nem hagytak rá pénz. Hozzáfűzte, hogy a kormány nem fojtotta meg a Széchenyi-tervet, az átláthatóság feltételeinek megteremtését követően folytatódik a program.

A reálkeresetek 3 százalék fölötti emelkedését tisztességes célnak nevezte Kovács László, ám felhívta a figyelmet, a megállapodás nem a volt miniszterelnök, nem is a polgári öntevékeny csoportok dolga, hanem az Érdekegyeztető Tanácsé.

A szocialista politikus - az uniós csatlakozást támogató ellenzéki nyilatkozatok ismeretében - reményét fejezte ki, hogy a parlamenti pártok megegyeznek az alkotmánymódosításról, s akkor minden megy tovább a normális, az ország érdekeinek megfelelően. Nekünk ugyanis nem az a célunk, hogy háborúzzunk a Fidesszel az uniós csatlakozás ügyében, nekünk az a célunk, hogy Magyarország bejusson, minél előbb és minél jobb feltételekkel - az MSZP elnöke.