Elutasították a Fidesz kifogásait

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság elutasította a szavazólapokon szereplő pártlogók ügyében benyújtott kifogásokat. A Fidesz azt sérelmezte, hogy a belügyminiszter rendelete miatt a szavazólapon szereplő emblémájuk kisebb lett, mint az MSZP logója.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elutasította az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatai ellen a Fidesz által benyújtott 8 kifogást. Ezek az önkormányzati választások szavazólapjain feltüntetett pártemblémák formátumával voltak kapcsolatosak - közölte Ficzere Lajos, az OVB elnöke. Hozzátette: a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Az [origo] választás oldalahttp://www.origo.hu/onkormanyzati

A Fidesz a napokban több megyei választási bizottság határozatával szemben nyújtott be kifogást azzal, hogy a jóváhagyott szavazólapon egy 20 milliméter átmérőjű körben, nem megfelelő méretben, tüntetik fel a jelölőszervezetek emblémáit. A panaszosok szerint ez a formátum az MSZP emblémájának kedvez.

A kifogást benyújtók szerint a választási bizottság által jóváhagyott szavazólap, illetve a belügyi tárca vezetője által augusztus elején kiadott, az emblémák nagyságával kapcsolatos rendelet sérti a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget.

Az OVB határozatában megállapította, hogy a bizottságnak nincs jogszabály által biztosított hatásköre annak vizsgálatára, hogy a hivatkozott rendelkezés meghozatalakor a belügyminiszter a választási eljárási törvény felhatalmazása szerint járt-e el.

Az LB az OVB határozatát megerősítve megállapította, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak sincs joga felülbírálni: egy rendelet tartalmában mennyire összeegyeztethető az annak kiadására felhatalmazó törvénnyel.

Az OVB elutasította Szabados Tamás szocialista országgyűlési képviselő panaszát. Szabados Tamás beadványában azt kifogásolta, hogy két fideszes politikus levelet és kérdőívet juttatott el az iskolákba, amelyekben a tankönyvek ingyenessé tételéről kérdezik a pedagógusokat. A beadványozó úgy vélte, hogy az iskolákban folyó, a választási kampányhoz kapcsolódó politikai tevékenység következtében sérül a választásban résztvevők esélyegyenlősége és a választójog gyakorlásának szabad elhatározása. Az OVB szerint minden kifogásnak tartalmaznia kell a törvénysértés bizonyítékainak megjelölését, és mivel ez ebben a beadványban nem található, a testület a panaszt elutasítja.