Demszky Medgyessyre hivatkozva kampányol az SZDSZ-nek

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor legújabb plakátján arra buzdítja a választókat, hogy akik tavasszal Medgyessyre szavaztak, azok most válasszák Demszkyt és az SZDSZ-t. Az SZDSZ szerint ezzel azt akarják kifejezni, hogy az esélyesebbet válasszák a szavazók. Az MSZP ugyanakkor barátságtalan lépésnek tartja, hogy a szabad demokraták ki akarják sajátítani a koalíciós sikert.
Vágólapra másolva!

"Medgyessyvel az egész ország nyert. Most Budapesten a sor. Demszkyre szavazok!" - hirdeti Demszky Gábor, az SZDSZ főpolgármester-jelöltjének plakátja. Ugyanennek a hirdetésnek egy másik változatán pedig az áll: "Szeretek nyerni. Tavasszal a szocialistákat választottam. Most Demszkyre szavazok!" Mindkét plakát alján pedig ugyanaz a szöveg olvasható: "Szavazzon kétszer: Demszky Gáborra és csapatára, az SZDSZ-re!" Így az MSZP sikerére hivatkozva kéri az SZDSZ támogatását.

Forrás: ORIGO
Demszky kifogásolt plakátja

Nyáry Krisztián, Demszky kampányfőnöke az [origo]-nak azt mondta: az országgyűlési választásokon a budapesti liberálisok is a szocialistákra szavaztak annak érdekében, hogy leváltsák a Fideszt. Most ezen az alapon kérik, hogy a baloldaliak is Demszkyre, vagyis az esélyesebb jelöltre szavazzanak Gy. Németh Erzsébet MSZP-s jelölt helyett, aki a közvélemény-kutatások szerint erősen lemaradva, csak a harmadik befutó lehet a jobboldal által támogatott független jelölt, Schmitt Pál mögött.

Nyáry szerint tény, hogy ami eddig történt, az a koalíció közös sikere. "A szocialisták is azt mondják, hogy ami Budapesten történt, az nemcsak Demszky Gábor sikere" - tette hozzá. Ugyanakkor úgy látja: az is ténykérdés, hogy Demszky városfejlesztési programját elfogadta a miniszterelnök, ezt ezért tüntetik fel minden plakáton. A hirdetések szövegéről nem egyeztettek az MSZP-vel.

Lénárt László, Gy. Németh kampányfőnöke elsősorban azt tartja barátságtalan lépésnek, hogy Demszky szerinte úgy állítja be, mintha a sajátja lenne a főváros városfejlesztési programja. Ezt azonban a szakértők és a területtel megbízott főpolgármester-helyettesek együttesen dolgozták ki - állítja. "A kormány nem fogadta el a koncepciót, csupán arról van szó, hogy azt be szokás nyújtani a kormánynak, mielőtt a közgyűlés elfogadná" - mondta Lénárt.

Demszky legújabb plakátja miatt azonban Lénárt szerint dicséret illeti a szabad demokrata kampánystábot, bár ezt sem tartják "barátságos lépésnek". Szerinte ne azért szavazzanak Demszkyre a választópolgárok, mert tavasszal a szocialistákra voksoltak, hanem mert alkalmas jelöltnek tartják.

Az MSZP jelezte is kifogásait az SZDSZ országos vezetése felé. Azt kérték, ahol a Medgyessy-kormány támogatására utalnak a hirdetésekben, ott konkretizálják, pontosan ki és miben támogatja őket. Az SZDSZ Lénárt szerint erre ígértet tett.

Korábban ugyanakkor az SZDSZ - elsősorban Böhm András, a fővárosi szabad demokraták frakcióvezetője - bírálta az MSZP-t azért, mert szerinte kisajátítja Medgyessyt a kampány során. Lénárt László ezzel kapcsolatban azt mondta: Medgyessy személyében szerinte egyik párt jelöltjét sem támogatja, és ez helyes is.

Kapcsándi Dóra