Demszky 30 ezer panellakás felújítását ígéri

Vágólapra másolva!
Harmincezer lakótelepi panellakást újít fel 30 milliárd forintból a főváros a következő ciklusban elinduló panelprogram keretében - mondta Demszky Gábor főpolgármester, az MSZP és az SZDSZ XI. kerületi szervezetének Kelenföldi Családi Mulatság című rendezvényen. A főváros által panelfelújításra előirányzott összeg kiegészül majd az állami és kerületi hozzájárulásokkal, valamint a tulajdonosok önrészével.
Vágólapra másolva!

Budapesten jelenleg 207 ezer panellakás van, tehát a budapesti otthonok több mint 25 százaléka lakótelepi. A panellakásban lakók száma a fővárosban a félmilliót is meghaladja, azaz a budapestiek közel 28 százalékát teszik ki, ezért csaknem minden harmadik budapestit érint az évtizedekkel ezelőtt korszerűtlenül épített, sokszor lelakott állapotban lévő épületek sorsa. A főpolgármester ismertetése szerint városfejlesztési koncepciójában a főváros kiemelt figyelmet fordít a panelrekonstrukcióra, amely a tervek szerint nemcsak a lakások, hanem a házak és környezetük - a zöldterületek, játszóterek, közlekedési csomópontok és közművek - megújítását is magába foglalja.

Demszky Gábor elmondta, hogy a távfűtési díjak mérséklése érdekében a távfűtött lakások kétharmadában a Főtáv már felszerelte az egyéni mérőket, két éven belül pedig minden panellakás tulajdonosa a fogyasztás arányában fizethet majd a fűtésért. Közölte, hogy a lakótelepen élők helyzetének megkönnyítését szolgálja a nyolc éve futó közüzemi díjkompenzációs rendszer, amelyből a magas rezsiköltségeket fizető rászoruló családokat és nyugdíjasokat támogatják.

A lakótelepek közbiztonságának javítását célzó 330 millió forintos fővárosi program intézkedéseiről szólva elmondta, hogy a jövő évtől az eddigi 84 mellett 132 újabb közterület-felügyelő áll munkába két műszakban a lakótelepeken és a legforgalmasabb aluljárókban. Demszky Gábor hozzátette: a főváros a BRFK-val közösen új bűnmegelőzési programot indít, amelynek célja, hogy állandó rendőri jelenlétet biztosítsanak az aluljárókban és a legforgalmasabb területeken. A főpolgármester rámutatott arra, hogy a posztos rendőri szolgálat bővítésének - amelyhez a főváros az idén 350 millió forinttal járul hozzá - egyik központja a lakótelepek körzete lesz.