A Fidesz Medgyessynél tiltakozik a pártlogó miatt

Vágólapra másolva!
A Fidesz az Alkotmánybírósághoz, a Legfelsőbb Bírósághoz és a miniszterelnökhöz fordul a szavazólapokon szereplő kicsnyített pártlogó ügyében. A párt szerint a belügyminiszternek nem lett volna joga ahhoz, hogy egy 2 cm-es körben határozza meg az emblémák helyét. Így az MSZP logója a szavazócédulán nagyobb, mint a Fideszé. Az SZDSZ emblémája ugyan szintén kis méretben jelenik meg a szavazócédulákon, a pártot azonban ez nem zavarja.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz és a Legfelsőbb Bírósághoz fordul a szavazólapokon szereplő pártlogók ügyében. A párt szerint a belügyminiszternek nem lett volna joga ahhoz, hogy rendeletben szabályozza, a szavazócédulákon egy 2 cm-es körben kell elhelyezkedniük a pártok emblémáinak. Emiatt ugyanis a Fidesz négyszögletű emblémája jóval kisebb méretben jelenik meg, mint az MSZP kör formájú logója.

Az ellenzéki párt azt követően döntött úgy, hogy bíróságokhoz fordul, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatban utasította el a Fidesz kifogásait. A testület döntésének indoklásában az szerepelt, hogy a kifogások nem voltak kellően megalapozva, továbbá az OVB-nek nincs hatásköre arra, hogy eldöntse, a belügyminiszter törvényesen járt-e el, amikor rendeletben szabályozta a szavazócédulákon szereplő logók helyének méretét.

Az [origo] információi szerint a Fidesz már csütörtökön eljuttatta beadványát az Alkotmánybírósághoz. Az Alkotmánybíróságon ezt nem erősítették meg. Mint az egyik sajtómunkatárs elmondta, nem adnak felvilágosítást a beadványok megérkezésével kapcsolatban. Mivel a párt az OVB határozata ellen él jogorvoslattal, ezért az Alkotmánybíróságnak a jogszabályok szerint soron kívüli eljárást kell lefolytatnia. A jogszabályok ugyanakkor nem határozzák meg, hogy a soron kívüli eljárást milyen határidővel kell befejezni, ezért az Alkotmánybíróságon nem tudták megmondani, mikorra várható döntés a Fidesz beadványa ügyében.

A Legfelsőbb Bíróságon közölték, hogy a Fidesz beadványa még nem érkezett meg hozzájuk, de az [origo] információi szerint a párt pénteken eljuttatja kérelmét a testülethez. A Legfelsőbb Bíróságnak ebben az esetben a jogszabályok szerint 3, illetve 8 napon belül döntést kell hoznia az ügyben.

A bírói testületek mellett a Fidesz elnöksége pénteken közleményben fordult Medgyessy Péter kormányfőhöz, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az önkormányzati választások tisztaságát fenyegető "törvénytelen, az esélyegyenlőséget sértő" belügyminiszteri rendelkezés visszavonására. A párt felszólította a miniszterelnököt, hogy kormánya és Magyarország becsületének megőrzése érdekében haladéktalanul szüntesse meg a belügyminiszter rendelkezését.

A Belügyminisztérium visszautasította a Fidesz részéről elhangzott vádakat és kifogásokat. A tárca szerint Lamperth Mónika belügyminiszter rendelete - éppen az esélyegyenlőség biztosítása érdekében - 20 mm átmérőjű körben határozta meg a jelölő szervezetek emblémájának helyét. Ez a méret éppen kétszerese az előző szabályozásban meghatározottnak.

A szavazólapon szereplő emblémák kérdésében a Fideszhez hasonló helyzetbe került az SZDSZ is, amelynek négyszögletű logója szintén kis méretben jelenik meg. Az [origo] megkeresésére Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője elmondta, hogy az embléma ugyan kisebb lett, mint amilyet szerettek volna, de nem kívánnak ügyet csinálni ebből. Bőhm hozzátette, nem hiszik azt, hogy a szavazólapon szereplő emblémák mérete komolyan befolyásolná a szavazók döntését. A politikus közölte, emellett jogi indokokat sem lehet felhozni a belügyminiszter szavazócédulákat szabályozó rendelete ellen.