Kétmilliárdos megbízás MSZP-közeli cégeknek

Vágólapra másolva!
Közel kétmilliárd forint értékű megbízást kapott hat MSZP-közeli cég a szocialista többségű kőbányai önkormányzattól és a Kőbányai Vagyonkezelő Rt.-től négy év alatt - állítják a helyi fideszesek. A szocialisták szerint mivel a munkákat nyilvános pályáztatási eljárás során szerezték a cégek, nem követtek el szabálytalanságot az ügyben. A pályázatokat név nélkül, lezárt borítékban kell leadni, nincs lehetőség politikai alapon dönteni - a vállalkozók szerint. A Fidesz azonban úgy tudja, "levajazták az eljárást", a szocialista cégekre voltak kiírva a tenderek.
Vágólapra másolva!

Összesen hat olyan cégről tudnak a X. kerületi fideszesek, amelyikben helyi szocialista politikus is közvetlenül érintett és megbízásokat kapott a szocialista többségű kőbányai önkormányzat képviselő-testületétől, valamelyik bizottságától vagy a szintén MSZP-s irányítású, az önkormányzat tulajdonában lévő Kőbányai Vagyonkezelő Rt.-től. Négy év alatt, 1998 és 2002 között közel kétmilliárd forintnyi megbízást kaphattak így a cégek.

Az EU-Bau KFt. ügyvezető igazgatója és a Kőbánya-Bau Bt. beltagja Wygoczki Rikárd - aki az MSZP képviselőjelöltje az október 20-i választásokon. Saját bevallása szerint négy év alatt összesen (ÁFA-val) 40 millió forintnyi megbízást kapott a kerülettől. Wygoczki az [origo]-nak azt mondta, hogy azért nem érti a Fidesz vádjait, mert minden munkát pályázaton nyert el. Meghívásos tenderen egyáltalán nem indult a X. kerületben. A nyílt tendereken pedig lezárt borítékban, név nélkül kellett beadni az árajánlatot, így a döntéskor nem tudhatták a bírálóbizottságban, melyik cég nyert. Ez csak később derült ki. Így szó sem lehetett arról, hogy politikai döntések születtek- véli Wygoczki. A vállalkozó közölte azt is, hogy munkái nagy részét nem is a X. kerületben végzi, a belvárosban többet dolgozott, mint Kőbányán - mondja. Tavaly pedig egyáltalán nem vállalt munkát cége a X. kerületben.

Váradi János, a Kőbányai Vagyonkezelő Rt. elnökségi tagja, MSZP-s önkormányzati képviselő szerint sem a vagyonkezelő, sem az önkormányzat nem követett el törvénytelenséget az ügyben és etikátlannak sem tekinthető az eljárás. Váradi szerint azok a vállalkozók kaptak megbízást, akik Kőbányán élnek, és a kerület közéletében is részt vesznek, ebben pedig nincs semmi kivetnivaló. Elmondta azt is, hogy a Fidesz által támadott egyik cég, a Kőváki Kft. a vagyonkezelő által alapított vállalkozás. ( A kft. egyik tulajdonosa ugyanakkor az MSZP képviselőjelöltje is.) Ez a kft. Váradi szerint valóban részt vett nagyobb, pályázaton kívül közbeszerzésekben, a további munkálatok során alvállakozókat is felkérhetett. Így, a Kőváki megbízásával az önkormányzatnál maradhattak a nagyobb mukák. Váradi azt mondta: nem látja, milyen összefüggés lehet az említett megbízások és a képviselőjelöltként induló szocialista politikusok között.

A Fidesz információi szerint a Kőváki Kft. az elmúlt négy évben 739 millió forint értékű megbízást kapott az önkormányzattól. Ügyvezetője 1999-ig Kaszab Csaba volt, aki a beruházási bizottság szocialista elnöke ebben a ciklusban. A kft. többségi tulajdonosa a Kőbányai Vagyonkezelő Rt., résztulajdonosa pedig Lovász Pál, aki szocialista képviselőjelöltként indul az önkormányzati választásokon. Lovász az [origo]-nak elmondta, hogy 2,5 százalékban tulajdonosa a cégnek. A kft-t a vagyonkezelőn keresztül az önkormányzat alapította, de a törvény szerint nem lehet 100 százalékos tulajdonosa a cégnek, ezért másokat is bevontak. "Azért hozott minket létre az önkormányzat, hogy ne idegen cégeknek adják a munkát. Ha idegen cég kapja, elviszi a hasznot, ráadásul más kerületben adózik. Minden kerület így védekezik" - állítja Lovász. Hozzátette: eddig egy fillért sem kapott a kft-ből. Az önkormányzat megbízásaival kapcsolatban Lovász közölte: minden esetben pályázaton nyertek, és nagyon sok esetben előfordult, hogy pályáztak, de nem nyertek.

A NOR-NIK Kft. a Fidesz információi szerint 155 millió forintot kapott a polgármesteri hivatal felújításáért. Emellett a Ligettelki rehabilitáció során is komoly megrendeléseket kapott a vagyonkezelőtől. Papp Attila tulajdonos-ügyvezető a kerületi MSZP elnökségének tagja, az MSZP listáján a 14. helyen szerepel. Az [origo]-nak azt mondta: amikor megkapta a megrendeléseket, még semmilyen funkciója nem volt az MSZP-nél. Ráadásul minden alkalommal közbeszerzési eljáráson nyert, mivel a legolcsóbb ajánlatot adta. Papp tagadja azt a vádat is, miszerint a hivatal felújításával kapcsolatban rengeteg kifogás érkezett hozzájuk.

A helyi fideszesek gyanúsnak találják a Kővéd Kft.-nek adott megbízásokat is. A társaság ügyvezetője Nyulász János, aki külső tagként részt vesz az egyik önkormányzati bizottság munkájában, és az októberi választásokon szocialista képviselőjelöltként indul. Nyulász melett a cég tulajdonosa a Vagyonkezelő Rt. is. Többször is kerestük Nyulász Jánost, akinek különböző elfoglaltságai miatt nem volt ideje válaszolni kérdéseinkre.

Kleinheicz Gábor fideszes alpolgármester abban egyetért az MSZP-vel, hogy mindenben törvényesen járt el az önkormányzat, ennek ellenére etikátlannak tartja azt, hogy a kétharmados többségben lévő MSZP saját ismerőseit hozta helyzetbe. Elmondta azt is, hogy György István polgármester (Fidesz) több vitatható bizottsági döntés végrehajtását felfüggesztette, de később minden esetben a polgármestert felülbírálva jóváhagyta az eredeti döntést a közgyűlés MSZP-s többsége. "Korábban módosítást is beterjesztettem a képviselőtestület elé, amelyben a pályáztatásokat szabályozó rendeletet akartam módosítani, de még napirendre sem vették a javaslatot" - mondta Kleinheicz. Az alpolgármester közölte azt is, hogy bár ő is cégtulajdonos, eddig egyetlen alkalommal sem indult kőbányai pályázatokon. Arra a kérdésre, hogy miért pont a választási kapmány hajrájában derült ki az ügy, az alpolgármester azt mondta, hogy eddig a szóban forgó vállalkozók és az MSZP kapcsolata nem volt olyan egyértelmű, mint most, amikor képviselőjelöltként indulnak.

Kapcsándi Dóra, Komáromi Gergely, Magyari Péter