A mozgássérülteket győzködik a főpolgármester-jelöltek

Vágólapra másolva!
Gy. Németh Erzsébet szocialista és Schmitt Pál független főpolgármester-jelölt pénteken ismertette a mozgássérültek életkörülményeinek javítását célzó programjukat. Mindketten ígéretet tettek a járdák, középületek akadálymentesítésére. Emellett Schmitt egy szállítószolgálat felállítását helyezte kilátásba.
Vágólapra másolva!

A Mozgássérültek Állami Intézetében zajló beszélgetésre hivatalos volt Demszky Gábor SZDSZ-es és Csurka István MIÉP-es jelölt is, ők azonban nem vettek részt a találkozón.

Gy. Németh Erzsébet MSZP-s főpolgármester-jelölt közölte: a következő négy évben több pénzt szánnak a járdák, középületek, tömegközlekedési eszközök átalakítására. Példaként említette, hogy a 4-es, 6-os villamos vonalán új, alacsony padlójú villamosokat állítanak forgalomba. Emellett a tervei szerint naponta több olyan busz is közlekedne, amelyet a mozgássérültek is igénybe tudnak venni. Gy. Németh a jövőben szigorúbban ellenőrizné a szabályok betartását is, illetve kedvezményekkel ösztönözné a magánbefektetőket is épületeik átalakítására.

A szocialista jelölt közölte: szorosan együtt kíván működni a munkaügyi minisztériummal annak érdekében, hogy a mozgássérültek lehetőség szerint minél többen végezhessenek távmunkát.

Schmitt Pál független, a jobboldal által támogatott jelölt kiemelte: fontosnak tartja, hogy a mozgássérülteknek is minél több lehetőségük legyen sportolásra. Az akadálymentesítést illetően azt mondta: a probléma eddig a szemléletben volt. "Új dinamizmust kell kapnia ennek a témának" - tette hozzá. Példaként említette a svájci gyakorlatot, ahol már a lakóházak akadálymentesítése van napirenden. Ennek mintájára kiemelte a régi pesti bérházak és a metrók átalakításának szükségességét.

Schmitt felvetette egy szállítószolgálat felállításának tervét is. Eszerint a mozgássérültek telefonon házhoz hívhatnák a szállítóautót.

A mozgássérült szervezetek képviselői kételyeiknek adtak hangot a beszélgetés során. Példaként említették, hogy bár az új épületek bejárata akadálymentesítve van, a mellékhelyiségeket nem tudják használni.

A tömegközlekedési eszközökről szólva elmondták: az alacsony padlós buszok rámpája csak mechanikusan lehajtható, ehhez a sofőrnek ki kell szállnia a buszból, amit sokszor nem szívesen tesznek meg. Ráadásul nem tudják rögzíteni a tolókocsikat, így kanyarban elgurulnak. Szintén kifogásolták, hogy a járművekre csak egy tolókocsi fér el a kialakított helyen, miközben nem szeretnek egyedül utazni, általában legalább ketten szállnának fel a járművekre.

Javasolták a résztvevők, hogy kedvezményekkel támogassák az olyan munkahelyeket, ahol mozgássérülteket alkalmaznak. Emellett nagyobb hangsúlyt fektetnének az integrált oktatásra is.

Jelli Magdolna, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületének elnöke úgy vélte: a magyar lakások többsége alkalmatlan a mozgássérültek számára. Javasolta, hogy egyes lakásokat speciálisan mozgássérültek számára is használhatóra tervezzenek, illetve alakítsanak ki számukra lakóotthonokat, ahol személyi segítséget is kapnak.