Újra van hivatalos udvari bolond

Vágólapra másolva!
A napokban Nigel Rodel legyőzte hat komoly - vagy inkább komolytalan? - riválisát, így ő lett a Brit Királyság hivatalos udvari bolondja. Igen régóta hiányzik ez a szereplő, 350 éve nem töltik be a posztot.
Vágólapra másolva!

A történészek Muckle Johnra emlékeznek mint a legutóbbi brit udvari bolondra. Ő királya nem természetes halála után (lefejezték), 1649-ben vesztette el kellemes állását, ami folyamatos bohóckodással, tréfálkozással járt. A régi mókamesterekkel ellentétben az új showmannek lesz lehetősége arra is, hogy alkudozzon a fizetésével kapcsolatban. A tervek szerint jövő márciustól szerződtetné őt a királyi ház, főképp jeles események, nemzeti ünnepek alkalmára.

"Legfőbb ideje volt beszerezni egy új udvari bolondot. Ez egy igenis komoly munka. Feladata az, hogy szórakoztasson és provokáljon. A kudarc esetén sem kell fővesztéstől tartania" - mondta Tracy Borman, a szervezőiroda elnöke a Reutersnak. Ez a hír örömmel töltötte el Nigel Rodert, aki művésznevén, Kester, a bolond néven fog szerepelni: "Nagyon jól érzem magam, immár egy nemzet bolondja vagyok. Ez a legjobb dolog, ami emberrel megtörténhet" - örvendezett Kester, aki ördögtánccal és vicces játékokkal nyert a válogatáson.

A megalázónak tűnő foglalkozás ellenére az udvari bolondok korábban általában igen okos, gyors felfogású emberek voltak: kellett a munkához széles körű tájékozottság, a nyelv alapos ismerete, kritikus, cinikus humorérzék is. A siker hírnevet és gazdagságot jelentett, de egy gyenge tréfa, rosszul időzített beszólás szenvedést vagy halált hozhatott.

Angliában két híres udvari bolondra emlékeznek: Will Somers VIII Henrik saját bohóca volt, majd egy Tarlton nevű "szórakoztató szakember" lett neves. Az udvari bolond intézménye a XVII század környékén tűnt el Európában - komédiások, vándorszínészek jöttek utánuk.